Krivokapić o izmenama Temeljnog ugovora

© AP Photo / Risto BozovicPremijer Crne Gore Zdravko Krivokapić
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Pratite nas
Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da su u izmenjenoj verziji Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom samo tri člana prilagođena zakonskoj regulativi Crne Gore.
Krivokapić je, tokom posete Danilovgradu, rekao da su sa tim izmenama upoznati članovi pravnog i stručnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske.
„Zašto se tolika prašina diže, ako nije opet politička pozadina u pitanju“, upitao je Krivokapić i dodao da je reč o trivijalnom ugovoru koji je ranije potpisan sa ostalim verskim zajednicama u Crnoj Gori.
Patrijarh Porfirije stiže u Vaznesenjsku crkvu - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
SPC objavila patrijarhovo pismo Krivokapiću
„Ovo je jedna igra koja traje i meni je žao da nakon moje izjave neko reaguje, makar i patrijarh, ja ništa nisam rekao što nije istina“, naveo je Krivokapić, preneo je portal RTCG.

„Ustoličenje da pokaže dostojanstvenost Crne Gore“

Povodom predstojećeg ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, Krivokapić je poručio da to mora da bude radostan čin, koji će pokazati dostojanstvenost čitave Crne Gore.
„Da li se vi slažete ili ne sa tim to je vaš lični osećaj, ostavite taj osećaj kući, ali ne može nijedan lokalni DPS da pravi dodatan pritisak da je Cetinjski manastir, manastir Cetinja. Cetinjski manastir je manastir Mitropolije crnogorsko-primorske i pripada kao kulturno blago Crnoj Gori i niko ga nikada ne može izneti iz Crne Gore, niti to pada na pamet bilo kome. Ali pričati o tome i iritirati Cetinjane, koji su dostojanstveni, časni, kulturni, pošteni, svoditi na to da jedan premijer preti Crnoj Gori“, rekao je Krivokapić.
Pogled na Cetinje sa Lovćena - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Gradonačelnik Cetinja mitropolitu Joanikiju: Ceremonija da bude na drugom mestu, ne igrajte se vatrom
Istakao je da on, koji se oseća kao Cetinjanin, ne preti svom sunarodniku.
„Molim vas dajte da smaknemo te podele, da one ne postoje, da svaki trenutak, bez obzira o kojem ustoličenju se radi bude radost onih kojih se raduju,ali da ne bude pogibija onih koji misle drugačije“, kazao je Krivokapić novinarima na Cetinju i dodao:
„Ne daj Bože da se taj dan, koji je planiran kao crkveno-narodni sabor, desi bilo šta“.
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala