- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bećković: Da li je isti snajper nišanio i litije i ustoličenje

© Sputnik / Lola ĐorđevićAkademik Matija Bećković
Akademik Matija Bećković - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
Pratite nas
Nije li snajper, koga je spomenuo patrijarh Porfirije na Cetinju, onaj isti iz koga je pucano na Joanikija u Beogradu za vreme litija (u Crnoj Gori). Prilika se ukazala na Cetinju. Jednom u nameri da prekinu litije, drugi put da spreče ustoličenje, rekao je akademik Matija Bećković o ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.
Bećković je ocenio da, posle ustoličenja na Cetinju uprkos protivljenju predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, jedino što sledi jeste dobrota i znanje, te dodao da je Hristos u Jerusalim ušao na magarcu, a u Cetinju je „svoje protivnike namagarčio“.
„Mitropolit Joanikije je po ko zna koji put uneo svoj mir u ovaj najnoviji nemir i bezakonje. Pridružio mu se i patrijarh Porfirije da nas još jednom podsete zbog čega su tu i zbog čega su neophodni“, rekao je Bećković.
Aktuelni globalni nasrtaj na pravoslavlje pokušao je da iskoristi i Đukanović, koji se sa svojom vojskom zabarikadirao na Cetinju i uputio nezapamćena zahtev Srpskoj pravoslavnoj crkvi u njenoj novijoj istoriji, kaže pesnik.
Bećković je istakao da je Srpska pravoslavna crkva konzervativna ustanova koja se drži vekovnih obreda i da se mitropoliti i u ovom slučaju ustoličuju u mestima na kojima stoluju, pa je tako bilo i ovog puta.
Akademik dodaje da je „još rano da se ustoličenja obavljaju u teretanama i fitnes centrima“.
„Uostalom, teretane su prve na udaru korone. U manastirima je uvek sigurnije“, kaže Bećković, u svom stilu objašnjavajući zašto je bilo važno da se mitropolit Joanikije ustoliči u manastiru na Cetinju.
Patrijarh Irinej i mitropolit Joanikije bili su spremni da se pred očima celog sveta žrtvuju za svetinju svoje vere i crkve, ističe akademik.
Bećković dodaje da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije izabrao Joanikija, jer je on „mladi Amfilohije“ koji još otvorenije, hrabrije i očiglednije pokazuje Amfilohijevu i svoju dobrotu.
Govoreći o podelama u Crnoj Gori, Bećković je naveo da se jedan „narodić“, kako ga je zvao Njegoš, podelio na „narodčiće“, verne i neverne, krštene i nekrštene, te ocenio da nijednog mitropolita crnogorskog nije mimoišlo raspeće.
On je podsetio da su Svetom Petru lomili krov na kući, Njegoš je pisao „da mu dođe da beži u Ameriku“, a da je mitropolit Joanikije Lipovac ubijen bez suda i ostao bez groba, a sa njim gotovo sve sveštenstvo Crnogorsko-primorske mitropolije..., pa sve do mitropolita Amfilohija, kojeg su nazvali „sotonom i pukovnikom Udbe“.
Govoreći o Kosovu i Metohiji, za koje je svojevremeno rekao da je to najskuplja srpska reč, Bećković je ponovio da u vreme kada sve pojeftinjuje, Kosovo poskupljuje, samim tim što svim berzama postaje jasno da nema cenu, objavile su Novosti.
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
REGION
Milo preko hrvatskih medija vređa i udara na Crkvu, Srbiju i Rusiju, a i opet bi u šumu
Matija Bećković - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
REGION
Ultimatum koji si dobio ispunjava se samo po cenu obraza – Matijina poruka mitropolitu Joanikiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala