- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski eksperti: U svetu se vodi borba za etiku veštačke inteligencije

CC0 / Pixabay / geralt / Inteligencija
Inteligencija - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
Pratite nas
Pandemija je ubrzala razvoj veštačke inteligencije zbog čega bi trebalo da hrišćani aktivno učestvuju u razvoju etičkih normi radi njene primene u različitim sferama života, ocenili su arhijereji i sveštenici Ruske pravoslavne crkve, kao i sekularni stručnjaci iz Rusije i Nemačke za okruglim stolom posvećenim toj temi u Petropavlovsku Kamčatskom.

„U narednih 10 godina će se veštačka inteligencija i digitalizacija sve više uvoditi u sve oblasti društvenog i ekonomskog života. Pandemija je ubrzala taj proces koji nosi i koristi i rizike“, rekao je jedan od organizatora foruma, šef kancelarije fonda „Konrad Adenauer“ u Rusiji doktor Tomas Kunce.

Prema njegovim rečima, crkva u Rusiji i Nemačkoj ne može da stoji po strani.
„Javlja se mnogo etičkih pitanja. Na primer, gde su granice upotrebe veštačke inteligencije, kako je koristiti u korist ljudi i izbeći zloupotrebu. Zalažemo se za blisku saradnju sa Rusijom u vezi sa takvim temama“, objasnio je on.
Veštačka inteligencija - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Predsednik „Majkrosofta“ upozorava: Orvelova „1984“ mogla bi se ostvariti 2024. godine
S tim u vezi, arhiepiskop petropavlovski i kamčatski Teodor istakao je da je važno odmeriti sve dozvoljene rizike, shvatiti osnovne principe integrisanja veštačke inteligencije u život ljudi.
Drugi organizator foruma, zamenik predsednika odseka Moskovske patrijaršije za saradnju crkve sa društvom i medijima Vahtang Kipšidze kaže da je mit da je crkva navodno protiv tehničkog progresa i da se ne razume u naučna dostignuća.
„Jedan od današnjih zadataka je pobijanje tog mita i traženje usaglašenosti između hrišćanskih tradicija i naučno-tehničkog napretka“, dodao je.

Veštački bog

Razvijajući temu rusko-nemačke saradnje, učesnici okruglog stola dotakli su se strategije Berlina u oblasti veštačke inteligencije.
Veštačka šaka - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2021
Ruska crkva: Razvoj digitalnih tehnologija može dovesti do ropstva i totalne kontrole nad ljudima
Prema rečima koordinatora projekata fondacije „Adenauer“ Leonarda Salvadora, ona predviđa stvaranje 100 novih katedri. Kako kaže, za saradnju Rusije i Nemačke posebno su interesantne teme standardizacije i zajedničkih pristupa pravnim pitanjima koja se tiču veštačke inteligencije, ali i etičkog aspekta.
„U svetu se vodi borba za etiku veštačke inteligencije“, smatra članica stručnog saveta Državne dume za digitalnu ekonomiju i blokčejn tehnologije Nadežda Suvorova.
5G mreža - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Prva laboratorija koja spaja veštačku inteligenciju i 5G
Prema njenim rečima, veštačka inteligencija je „globalna tehnologija za razvoj čovečanstva“ i donekle će moći da „oblikuje vašu veru“ i postane „veštački Bog“.

Veštačka duša

Na pitanje da li je u budućnosti moguće stvaranje „veštačke duše“, sekretar Komisije Sinoda za bio-etiku, protojerej Aleksandar Abramov nedvosmisleno je odgovorio odrično.

„Hrišćanska etika je više od nekoliko milenijuma starija od veštačke inteligencije i pokušaji da se prema njoj stvore etički pristupi bez hrišćanskih vrednosti propadaju“, ocenio je on.

Crkvena ekspertiza

Zamenica glavnog urednika agencije „Rusija sevodnja“ Natalija Loseva ubrojala je među najozbiljnije etičke izazove, povezane sa razvojem veštačke inteligencije, kreiranje lažnih vesti koje su naizgled najbliže istini, manipulaciju, nametanje „odluka koje odgovaraju čoveku“ i lišavanje čoveka „potrebe da bira“ i da se samim tim razvija.
Međutim, kako navodi autorka članka Olga Lipič, nemoguće je sprečiti uvođenje novih visokih tehnologija.

Osim toga, danas veštačka inteligencija već može da nam nameće ideje o etici – menja naše predstave šta je dobro ili loše prikupljanjem podataka o čoveku i pružanjem određenog sadržaja.

Veštačka šaka - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Srbija prednjači u primeni veštačke inteligencije
Zbog toga su, po mišljenju zamenice direktora Severno-kavkaskog instituta – ogranka Ruske akademije za nacionalnu ekonomiju i državnu službu pri ruskom predsedniku Natalije Kiseljove, „potrebni strogi zakoni o veštačkoj inteligenciji“ i kontrola njenog uvođenja.

„Neophodna je nezavisna spoljna ekspertiza digitalnih odluka. Crkva bi trebalo da deluje kao jedan od takvih spoljnih stručnjaka“, zaključila je ona.

Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala