Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

„Ovako nešto vidim prvi put u životu“: Talibani u vili bivšeg potpredsednika Avganistana /video/

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaTalibani
Talibani - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
Pratite nas
Američki dnevnik „Njujork tajms“ objavio je snimke iz vile nekadašnjeg potpredsednika Avganistana, maršala Abdula-Rašida Dostuma u Kabulu kojoj sada žive talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji). „Ovako nešto vidim prvi put u životu“, opisuju raskošnu vilu njeni novi stanari.
Jedan od njih priča da su veći deo života proveli u planinama i pustinjama, da često nisu imali šta da jedu i da su stalno bili pod pretnjom smrti.
„Naši političari, bogati ljudi koji poseduju vlast, podigli su za sebe ovakve domove prolivajući krv ljudi“, navode talibani.
U vili sada živi 150 talibana.
Podsetimo, početkom avgusta, kada su američke snage počele povlačenje iz Avganistana, talibani su pojačali su ofanzivu protiv vladinih snaga.
Militanti su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. U noći 31. avgusta američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, čime je prekinuto skoro 20-godišnje američko vojno prisustvo u Avganistanu.
Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu će biti Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.
Vojni aerodrom u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
Kriza u Avganistanu
Talibani preimenovali aerodrom u Kabulu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala