- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mitropolit Joanikije: Mitropolija svedoči veru, ničije ne otima /video/

© Sputnik / Dejan SimićMitropolit Joanikije
Mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
Pratite nas
Mitropolija crnogorsko-primorska, koja je neodvojivi deo Srpske pravoslavne crkve od njenog osnivanja, svedoči veru i čuva identitet naroda — ničije ne otima, niti ugrožava bilo čije pravo, izjavio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.
Joanikije je rekao je da je Mitropolija crnogorsko-primorska nastavila kontinuitet Pećke patrijaršije i da je imala ogromnu ulogu u očuvanju Srpske pravoslavne crkve.
„To prepoznaju svi ljudi koji imaju imalo pameti, poštenja i obrazovanja da to tako i prihvate, onako kako jeste. Mi ne želimo da menjamo istoriju, mi čuvamo korene, pamćenje i nije mi jasno kome smeta istorija Crne Gore i Njegoš“, kazao je mitropolit Joanikije.
On je ukazao da pojedinim političarima u današnjoj Crnoj Gori smeta Njegoševa veličina i slava Mitropolije crnogorsko-primorske, koja je neodvojivi deo Srpske pravoslavne crkve od njenog osnivanja, od Svetog Save do danas, preneo je RTRS.
„Kada ovo govorimo ne želimo da ugrožavamo ničija prava, ne otimamo ničije pravo, niti imovinu, nego samo svedočimo veru i čuvamo svoj identitet i svoje nasleđe. To se pokazalo ponajbolje u vreme odbrane naših svetinja kada smo imali podršku celog pravoslavlja, uključujući sve srpske zemlje, uključujući i Republiku Srpsku gde su počele i prve litije podrške i mi to ne zaboravljamo“, rekao je mitropolit Joanikije.
Joanikije je, posle susreta sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, kazao i da ga posebno raduje što je kod moštiju Svetog Arsenija Sremca, naslednika Svetog Save u manastiru Ždrebaonik, kod Danilovgrada, mogao da ugosti Dodika.
„Upravo ovo je mesto gde imamo priliku da se setimo naših korena, tradicije i svega što je Mitropolija crnogorsko-primorska značila u istoriji Crne Gore, srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve“, naveo je mitropolit.

„Srpski narod i SPC su jedno i moraju opstati“

Dodik je poručio da su srpski narod i Srpska pravoslavna crkva jedno i da kao takvi moraju opstati.
On je rekao su i današnje i sva vremena za srpski narod uvek tražila ljude koji mogu da razumeju i ponesu narodne probleme na svojim leđima i da ih na najbolji mogući način rešavaju.
„Zato i mislim da je ovo deo pravde koja je ovde bila potrebna. Došao sam da čestitam kao čovek koji veruje u SPC integrisanu i jedinstvenu, onu koja je osnovni element našeg identiteta, crkvu koja nikada nije poklekla, kalkulisala u uvek je istrajala“, naglasio je Dodik.
Naveo je da ova vremena koja nose određene probleme mogu da se lakše shvate i brže reše uz sećanje na sve ono što je Crkva prošla kroz vekove da bi očuvala narod.
„Želim sve najbolje, pre svega mitropolitu, a onda i svom verujućem narodu Crne Gore da ih ohrabrim da žive u nezavisnoj Crnoj Gori, ali da njihov identitet niko ne može i ne bi trebalo da ugrožava“, kazao je Dodik.
Dodik je istakao da je narod u Republici Srpskoj i Srbiji uvek spreman da razgovara o svemu što je potrebno da se pomogne narodu u Crnoj Gori i da rešava probleme.
„SPC je ovde učinila sve da spreči da se oduzmu hramovi. To je pokazala kroz podršku naroda. U Srpskoj smo kao znak podrške organizovali litije u Banjaluci i Trebinju i davali podršku na različite načine, jer smo smatrali da smo jedno i da to jedno ne može niko da promeni. To jedno mora opstati, a jedno se zove srpski narod i SPC“, zaključio je Dodik.
Mitropolit Joanikije i Milorad Dodik u manastiru Ždrebaonik - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
REGION
„Crkvu treba čuvati, ona je garant našeg opstanka“: Dodik sa mitropolitom Joanikijem u Crnoj Gori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala