- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden o 11. septembru: Jedinstvo je naša najveća snaga

© AP Photo / Patrick SemanskyDžozef Bajden na konferenciji za štampu u Ženevi
Džozef Bajden na konferenciji za štampu u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je na nacionalno jedinstvo uoči obeležavanja 20. godišnjice terorističkih napada 11. septembra u SAD, kada je poginulo 2.977 osoba.
Prema njegovim rečima, jedinstvo je „najveća snaga Amerike u suočavanju sa problemima“.
Bajden je u video poruci objavljenoj u petak odao poštu poginulima u napadima, a nije zaboravio i na hiljade povređenih, kao i na vatrogasce, medicinske sestre i mnoge druge koji su tokom spašavanja rizikovali ili stradali, preneo je Rojters.
On je u petak uveče rekao da su „mračnije sile ljudske prirode - strah i ljutnja, ogorčenost i nasilje nad muslimanskim Amerikancima, pravim i vernim sledbenicima miroljubive religije“ narušile, ali ne i slomile američko jedinstvo.
„Za mene, to je centralna lekcija 11. septembra, a to je da je kada smo najranjiviji, u potiskivanju svega onoga što nas čini ljudima i u bici za dušu Amerike, jedinstvo je naša najveća snaga“, rekao je Bajden i dodao da jedinstvo ne znači da svi moraju da veruju u istu stvar.
Bela kuća objavila je video uoči današnjeg obeležavanja terorističkih napada, pa će Bajden posetiti sva tri mesta koja su pre 20 godina napadnuta.
U društvu supruge Džil, posetiće Njujork, gde su avioni udarili u kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra, zatim, zgradu Pentagona, kao i mesto gde se srušio četvrti avion u Pensilvaniji, za koji se veruje da je krenuo prema Kapitolu ili Beloj kući, preneo je Tanjug.
Teroristički napad na Svetski trgovinski centar u Njujorku 11. septembara 2001. godine  - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
SVET
Dan koji je iz korena promenio Ameriku /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala