Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić i patrijarh Porfirije: Da sećanje na srpsko ime i prezime ne bude zatrto

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije, Aleksandar Vučić i vladika Jovan
Patrijarh Porfirije, Aleksandar Vučić i vladika Jovan - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i sprpski patrijarh Porfirije dogovorili su danas da se u Donjoj Gradini podigne veliki Memorijalni centar u znak sećanja na žrtve Jasenovca.
"Danas smo postigli dogovor i prenosim potvrdu Dodika, u izgradnji nečega što bi trebalo da bude svesrpsko svetilište u Donjoj Gradini. To je veliki memorijalni centar u kojem ćemo podsetiti da sećanja na srpsko ime i prezime", rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka.
Kako je naveo, razgovarali su i kako da se osnaži kultura pamćenja.
"Da učinimo sve da ne budu zaboravljene žrtve, šta može da učini država da pomogne crkvi...Da sećanje na srpsko ime i prezime ne bude zatrto. Razgovarali smo o situaciju u jasenovačkom kompleksu...", kazao je Vučić..
On je rekao i da će država pružiti pomoć za obnovu Pakračke biblioteke, dodajući i da će na prostoru Starog sajmišta pokušati da otvore paviljone koji bi bili najbolje mesto za Muzej žrtava genocida.
"Moramo da rešimo problem sa Starim sajmištem. Podnećemo inicijativu da ta obala Save dobije naziv Jasenovačkih žrtava", rekao je on.
Predsednik Vučić je rekao da je sa patrijarhom razgovarao i o mnogim drugim pitanjima.
"Pričali smo i kako da svetskoj javnosti pokažemo šta je srpski narod prolazio decenijama unazad i da se širi istina o tome. Ponosam sam što Srbija pamti, što srpski narod pamti i što nikada neće zaboraviti svioje žrtve. Srbija se ne stidi svojih žrtava", naveo je predsednik.

Svetilište - reč koja pokazuje stradanja našeg naroda

Patrijarh Porfirije se zahvalio predsedniku i vladiki Jovanu, kao i direktoru Muzeja žrtava genocida za veliki trud i brigu koju pokazuju u odnosu na sve žrtve našeg naroda u 20. veku.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
Patrijarh Porfirije
Kako je rekao, istakao bi reč svetilište, koju je upotrebio predsednik, jer, ističe, to je prava reč koja pokazuje stradanja našeg naroda.
„Kad god sam ušao u Jasenovac, imao sam utisak da sam ušao u jednu sasvim drugačiju zonu, jednu mističnu zonu i u tom smislu, zona Jasenovca i drugih mesta stradanja ljudi pokazuje da je to metafizički prostor. Zato je to svetilište“, rekao je patrijarh.
Dodao je da zato ništa bolje nije moglo da se desi nego da tu nikne manastir odnosno svetilište.
Porfirije je poručio da treba da da se molimo da se takve strašne stvari, koje su se dogodile u Jasenovcu, više nikome, nigde i nikada ne ponove.
Episikop pakračko-slavonski Jovan je podsetio na reči patrijarha Germana koji je osveštao 1974. godine obnovljene, ali mnogo manje crkve, u Jasenovcu, izgovorio reč koje određuju naš odnos prema Jasenovcu i svemu što se u njemu zbivalo, a to je da praštati moramo, a zaboravljati ne smemo.
Logor Jasenovac bio je najveći koncentracioni i logor smrti na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata.
Spomen kompleks na mestu logora Jasenovac - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Ko negira Jasenovac, negira i Aušvic: Kako je srpski istoričar pobio lažne tvrdnje u izraelskom listu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala