Ko negira Jasenovac, negira i Aušvic: Kako je srpski istoričar pobio lažne tvrdnje u izraelskom listu

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Petar Milošević/Cropped photo / Spomen kompleks na mestu logora Jasenovac
Spomen kompleks na mestu logora Jasenovac - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Pratite nas
Tekst australijskog novinara Davida Goldmana „Ova sramotna zloupotreba holokausta mora odmah da prestane“ o ustaškom logoru Jasenovac, objavljen u „Džeruzalem postu“, uklonjen je zahvaljujući brzoj i odlučnoj reakciji Muzeja žrtava genocida, saopšteno je danas iz ove institucije.
„Uredništvo „Džeruzalem posta“ najpre je uklonilo sa internet stranice tog lista revizionistički i sramotan autorski tekst Davida Goldmana u kome se, pored ostalog, tvrdi kako je ukupan broj žrtava koncentracionog logora smrti u Jasenovcu svega između 2.500 i 4.500 ljudi, kao i da Srbi i sadašnje srpske vlasti manipulišu i zloupotrebljavaju holokaust kako bi veštački i lažno uvećavali broj žrtava srpskog porekla stradalih tokom Drugog svetskog rata“, istakla je direkcija Muzeja.
Nakon što je v. d. direktora Muzeja žrtava genocida, istoričar Dejan Ristić, stupio u neposredan kontakt sa glavnim i odgovornim urednikom, „Džeruzalem posta“ Jakovom Kacom, ovaj list je danas objavio Ristićev opširan i detaljan autorski tekst u kome su iznete istorijske činjenice u vezi sa karakterom koncentracionog logora smrti u Jasenovcu, kao i sa do sada identifikovanim brojem jasenovačkih žrtava.
Pored toga, Ristić je u svom tekstu jasno i odlučno osudio svaki pokušaj relativizacije karaktera koncentracionog logora smrti u Jasenovcu, kao i umanjivanje broja žrtava.
Ristić je u pismu glavnom uredniku „Džeruzalem posta“ naveo da Goldman, koji je inače bez stručnih kvalifikacija i potpuno nepoznat naučnoj javnosti, „koristeći se nizom netačnih iskaza i poluinformacija, u članku je u svega par rečenica obesmislio čitavih 76 godina kontinuiranih istraživanja, kako stručnjaka i institucija Jugoslavije, kasnije Srbije i Hrvatske, tako i svetskih referentnih institucija poput „Jad Vašema“ i Muzeja Holokausta (USHMM)“.
„Jedino što je tačno navedeno odnosi se na geografski položaj Jasenovca i procentualno učešće Jevreja u ljudskim gubicima (15 odsto). U nizu problematičnih informacija sadržanih u tom revizionističkom osvrtu najpre ukazujemo na iskaz o forenzičkim istraživanjima sprovedenim u Jugoslaviji kojima je, navodno, utvrđeno da je ukupan broj jasenovačkih žrtava između 2.500 i 4.500 što predstavlja apsolutnu i sramotnu neistinu.
© Foto : Dejan SimićDejan Ristić, istoričar
Dejan Ristić, istoričar, nekadašnji upravnik NBS - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Dejan Ristić, istoričar
Muzej žrtava genocida, pre svega, ukazuje na to da kod forenzičkih istraživanja ne može doći do rezultata u broju žrtava koji se kreće u ogromnom rasponu „od – do“.
Drugo, nikakve ekshumacije nisu obavljane 1947. i 1948. godine.
Tokom 1946. godine obavljeno je istraživanje četiri grobnice kod Uskočkih šuma u kojima je pronađeno 967 ostataka (311 muškaraca, 467 žena i 189 dece). Na osnovu sondaže procenjeno je da i u grobnici kod šume Strug ima oko hiljadu ubijenih, ali su stručnjaci zaključili da zbog položaja, odnosno isprepletenosti žrtava i stanja u kojima su se tela nalazila nije moguće obaviti potpuno precizno istraživanje.
Dakle, ne postoji nikakvo forenzičko ispitivanje koje je rezultiralo podacima o 2.500 do 4.500 jasenovačkih žrtava, izvršeno tokom 1947. i 1948. godine, kako se to navodi u ovom revizionističkom tekstu“, piše Ristić.
U ovom krajnje revizionistički intoniranom članku pomenuti su i razni utvrđeni i/ili procenjeni brojevi ubijenih u sistemu koncentracionog logora smrti u Jasenovcu, i to: 59.000 (popis žrtava Drugog svetskog rata sproveden 1964. godine), 72.000 i 77.000 koji su u jednom trenutku predstavljali dostignuti rezultat dopunjavanja broja stradalih, a na osnovu revizije već spomenutog popisa iz 1964. godine, što sprovodi Muzej žrtava genocida, stoji u pismu upućenom uredniku izraelskog lista.
„Muzej žrtava genocida koristi ovu priliku da naglasi da se u njegovim bazama nalaze podaci o bezmalo 90.000 identifikovanih žrtava sistema koncentracionog logora smrti u Jasenovcu što u ovom trenutku predstavlja samo najmanji mogući, ali ne i konačni broj likvidiranih na tom stratištu. Kako se istraživanja stručnjaka Muzeja žrtava genocida, koja se sprovode po istoj metodologiji kako se to već decenijama čini i u „Jad Vašemu“, nastavljaju, za očekivati je i da broj identifikovanih jasenovačkih žrtava u narednim godinama bude korigovan u pravcu daleko većeg. Procenjeni ukupan broj jasenovačkih žrtava daleko je, nažalost, veći od onog koji će istorijska nauka ikada uspeti da identifikuje konkretnim podacima“, navodi se u reakciji na Goldmanov tekst.
U istom revizionističkom tekstu spominje se i broj od 99.000 žrtava sistema koncentracionog logora smrti u Jasenovcu što je u jednom periodu bila procena USHMM, ali i u nauci potpuno nepoznata procenu od oko 250.000 stradalih, stoji u pismu.
Konačno, isti tekst sadrži nekakav, navodni, broj od 800.000 ubijenih na svim jasenovačkim stratištima.
Muzej žrtava genocida nema saznanja da je „Jad Vašem“ tokom poslednje decenije prethodnog veka potraživao od Republike Srbije „originalna dokumenta iz Jasenovca“ pošto istorijskoj nauci nije poznato da postoji neki značajniji korpus građe izuzev one koju je Antun Miletić već objavio u četiri knjige. Moguće je i to da se u ovom revizionistički intoniranom članku misli na evakuisanu muzejsku građu iz Spomen-područja „Jasenovac“ (Republika Hrvatska) koja se tokom devedesetih godina prethodnog stoleća nalazila u Bosanskoj Dubici (Bosna i Hercegovina). No, to je pitanje na koje odgovor mogu i treba da daju neki drugi, ali ne i Republika Srbija“, piše istoričar Dejan Ristić.
Mapa genocida u NDH  - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Logoraši Jasenovca predstavili mapu ustaških genocida /foto/
Kako navode iz Muzeja žrtava genocida, ta institucija je 1997. godine predala „Jad Vašemu“ spisak sa imenima 52.500 Jevreja stradalih na prostoru Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata (od kojih je 10.500 izgubilo živote upravo u Jasenovcu), a koji je uključen i u zvanični spisak žrtava holokausta te institucije.
„Prateći nakaradnu, pseudonaučnu, anticivilizacijsku i sramotnu logiku kojom se u ovom revizionističkom članku negira broj stradalih u Jasenovcu isključivo na osnovu toga što ne postoje odgovarajući forenzički podaci (osim za 2.500 do 4.500 žrtava, kako lažno tvrdi autor teksta), mogli bismo da postavimo i pitanje u vezi sa time da li je na isti način moguće negirati i broj od 1.200.000 do 1.500.000 ubijenih u Aušvicu pošto ni za tu tvrdnju nema nikakvih forenzičkih dokaza? Bilo bi zanimljivo kada bi autor ovog revizionističkog teksta, negirajući broj stradalih u Jasenovcu, odgovorio na pitanje u vezi sa time gde je „nastalo“ 30.000 Jevreja koji su živeli na području genocidne Nezavisne Države Hrvatske? Muzej žrtava genocida podseća da je, prema raspoloživim podacima, njih oko 7.500 ubijeno u nemačkim koncentracionim logorima. Šta se dogodilo sa njih preostalih oko 22.500?“, navodi Ristić
Muzej žrtava genocida je kroz višegodišnja istraživanja svojih stručnjaka pokazao da je u sistemu koncentracionog logora smrti u Jasenovcu ubijeno između 18.000 i 19.000 Jevreja sa područja Nezavisne Države Hrvatske, kao i da je njihovo učešće u ukupnim gubicima civila bilo višestruko veće od njihove zastupljenosti u populaciji (10,23 puta veće).
Adolf Hitler i Ante Pavelić - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Ustaše su pre nacista započele „konačno rešenje“: Izraelski stručnjak o genocidu u NDH
Stručnjaci Muzeja žrtava genocida u kontinuitetu jasno razdvajaju stradanje u holokaustu od genocida počinjenog nad srpskim narodom na području Nezavisne Države Hrvatske.
U istraživanjima Muzeja žrtava genocida kontinuirano se naglašava i to da je gubitak Jevreja u sistemu ustaškog logora smrti u Jasenovcu, s obzirom na zastupljenost u populaciji, bio realno 13 puta veći od pretrpljenog gubitka Srba u logoru, čime se pobija apsurdna tvrdnja po kojoj „Srbija pokušava da istisne Jevreje iz holokausta i da ih zameni Srbima“, stoji u pismu direktora Muzeja.
„Muzej žrtava genocida ovom prilikom naglašava i to kako su, pored brojnih drugih, čak i trojica predsednika Republike Hrvatske zvanično i javno saopštila kako se u razdoblju između 1941. i 1945. godine dogodio genocid nad pripadnicima srpskog naroda koji su osmislili i realizovali zvanični organi i celokupan državni sistem Nezavisne Države Hrvatske. Imajući to u vidu, potpuno je jasno da je jedina sramotna zloupotreba upravo pokušaj autora ovog revizionistički intoniranog teksta da negira ovu odavno potvrđenu i opšteprihvaćenu istorijsku činjenicu. Da li je, prateći takvu logiku, moguće očekivati da se na stranicama Vašeg lista uskoro nađe i podjednako revizionistički intoniran tekst Davida Irvinga kojim se negira postojanje koncentracionog logora smrti u Aušvicu?“, zaključuje Dejan Ristić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala