Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Lavrov: Malo verovatno da će se kriza u Avganistanu preliti na region, Rusija ostaje u pripravnosti

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov smatra da je u ovom trenutku malo verovatno da će se kriza u Avganistanu „preliti“ u susedne zemlje, ali da je Rusija u pripravnosti.

„Čuli smo da oni nemaju nameru i da neće stvarati probleme susedima, između ostalog i zemljama Centralne Azije, kao i da nemaju planove da upadaju na njihovu teritoriju, rekao je Lavrov na forumu savremenog novinarstva „Čitava Rusija-2021“.

On je naveo da će Rusija razmatrati pitanje priznanja talibanske vlasti u zavisnosti od njihovih postupaka.

„Mi smo primili k znanju i podržavamo izjave talibana da nemaju nikakve namere da uzurpiraju vlast i da žele da formiraju inkluzivnu vladu“, izjavio je Lavrov.

Ministar se osvrnuo i na predlog Rusije da se nastavi rad u moskovskom formatu koji za sada nije realizovan.
„Mi na stolu držimo naš predlog da se nastavi rad u moskovskom formatu koji čini pet centralnoazijskih država: Iran, Pakistan, Kina, Indija, Rusija i SAD. Poluga za razvoj ovog formata su poslednjih godina tri države Rusija, Kina i SAD, kojima se priključio i Pakistan. Želeli smo da se i Iran priključi, kao i Indija“, rekao je Lavrov.
On je pojasnio da je potrebno da se okupe sve zemlje za jednim stolom koje realno, a ne samo na papiru, utiču na situaciju u Avganistanu i na različite političke snage u toj zemlji.
Lavrov je dodao i da se trenutna situacija u Avganistanu ne može rešiti bez uključivanja svih etničkih grupa: Paštuna, Uzbeka, Hazarejaca i Tadžika.
„Sada svi govore o tome da sa talibanima treba sarađivati. Uključujući i one koji su odmah iselili svoje ambasade iz zemlje, što nije slučaj sa Rusijom. Sa talibanima će praktično svi morati da razgovaraju“, izjavio je Lavrov.
On je u svom obraćanju naveo i da talibani za sada nisu dali povod za sumnju u njihove namere da se bore protiv teroristima „Daeš-a“ i „Al Kaide“ (terorističke organizacije zabranjene u Rusiji).
Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Talibani su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti.
Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
5 Septembar 2022, 13:06
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala