- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bakirovoj ministarki smeta Memorijalni centar — stigao odgovor iz Srpske: „Neće moći, Bisera“

© AFP 2023 / KAY NIETFELDBisera Turković
Bisera Turković - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
Pratite nas
Ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković izjavila je, povodom najava iz Beograda da se u Donjoj Gradini izgradi veliki Memorijalni centar u znak sećanja na žrtve Jasenovca, da je neprihvatljivo da se na teritoriji BiH gradi i radi bez odluke i odobrenja njenih institucija i građana. Odmah je stigao odgovor iz Republike Srpske.
Turkovićeva, koja je na ministarskoj poziciji kao kadar SDA Bakira Izetbegovića, rekla je za portal „Kliks“ da najave iz Srbije, od vlasti i Srpske pravoslavne crkve, bez ikakvih institucionalnih konsultacija sa nadležnim organima u BiH ne pokazuju poštovanje i međudržavno uvažavanje.
„Više liče na obično politikantstvo, zloupotrebu i daleko su od poštovanja prema žrtvama, pa i onim iz Jasenovca, među kojima nisu samo i jedino Srbi. U tom koncentracionom logoru ubijen je i veliki broj Bošnjaka, Roma i ostalih kao što su ubijani i u logorima Omarska i Trnopolje, u Prijedoru i na mnogim drugim stratištima gde vlasti manjeg entiteta još uvek zabranjuju izgradnju obeležja“, kazala je ona.
Turkovićeva je navela da Bosna i Hercegovina poštuje sve žrtve zločina, ali i dodala da je BiH „mesto genocida i etničkog čišćenja ne samo tokom agresije na BiH nego i za vreme Drugog svetskog rata“.
Na izjavu Turkovićeve reagovao je savetnik za pravna pitanja srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, Milan Tegeltija, poručivši joj da neće moći da spreči gradnju memorijalnog centra jasenovačkim žrtvama u Gradini.
„Neće moći, Bisera“, istakao je Tegeltija.
Takve izjave Turkovićeve, ocenio je Tegeltija u izjavi za Srnu, nisu ništa drugo osim dokaza o tome kakvu BiH želi političko Sarajevo — BiH u kojoj bi Srbi od Sarajeva morali da traže dozvolu da poštuju svoje žrtve i da im prave svetilišta.
„Oni bi da nam oni dozvoljavaju ili ne dozvoljavaju da pravimo svetilišta svojim žrtvama, svojim poklanim sunarodnicima. I onda se čude kad iz Republike Srpske dobiju odgovor, takva BiH — hvala, ali ne!“, rekao je Tegeltija, preneo je RTRS.
Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski patrijarh Porfirije dogovorili su ranije danas da se u Donjoj Gradini podigne veliki Memorijalni centar u znak sećanja na žrtve Jasenovca.
„Danas smo postigli dogovor i prenosim potvrdu Dodika, u izgradnji nečega što bi trebalo da bude svesrpsko svetilište u Donjoj Gradini. To je veliki memorijalni centar u kojem ćemo podsetiti da sećanja na srpsko ime i prezime“, rekao je Vučić.
Spomen kompleks na mestu logora Jasenovac - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Ko negira Jasenovac, negira i Aušvic: Kako je srpski istoričar pobio lažne tvrdnje u izraelskom listu
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala