Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta se krije iza lokalnih obračuna Albanaca na Kosmetu

© Foto : printskirnAlbanska mafija
Albanska mafija - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
Pratite nas
Uzavrela žeđ za vlašću među albanskom političkom elitom odnela je još dva života u Peći, uključujući kandidata DPK-a za gradonačelnika ovog grada na predstojećim lokalnim izborima. Božidar Spasić, bivši pripadnik DB-a, uveren je da ta ubistva nisu političi obojena, već da je reč o mafijaškim obračunima i borbi za teritoriju.
U Peći su ubijeni pripadnici Demokratske partije Kosova, među kojima i kandidat za gradonačelnika u ovom gradu Astrit Ademaj i Bljerand Kadrijaj, bivši kandidat za gradonačelnika Dečana 2017. godine. Počinioci zasad nisu nađeni, a kosovska policija ovo tretira kao političko ubistvo.

Motiv ubistva

Spasić kaže da ovo nije prvo ubistvo među Albancima poslednjih godina, već da međusobni obračuni traju već izvesno vreme, posebno među članovima određenih stranaka.

„U poslednje tri godine računa se da je na Kosovu ubijeno najmanje 10 lica iz takozvanih lokalnih političkih sredina koja su želela da uđu u vlast, ali nisu bila poslušnici pojedinih struktura u Prištini okupljenih posebno oko Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija, koji je sada u zatvoru, i oko Aljbina Kurtija, podseća Spasić.

U tom smislu ta ubistva nisu novost, jer ih je bilo i ranije, dodaje Spasić.
„Uglavnom se događaju na lokalu. Sličnih ubistva kao što je ovo u Peći bilo je u skorije vreme i u Uroševcu i Gnjilanu. Peć je jedno od najinteresantnijih područja na teritoriji Kosova i Metohije kad je reč o političkoj orijentaciji, jer se tamo sukobljavaju i stranke koje vode Kurti i Haradinaj i jer je Peć značajan grad zbog blizine sa Crnom Gorom", navodi Spasić.

Politički atentati sa mafijaškim prizvukom

On ocenjuje da sva ova ubistva liče na klasične političke atentate, ali su isprepletana s borbom za teritoriju u ilegalnim poslovima. Kako kaže, model je preuzet iz Albanije, gde je takođe bilo dosta ubistava lokalnih političara i moćnika.

„Da li ovo ubistvo u Peći predstavlja početak obračuna uoči najavljenih lokalnih izbora neće se nikada saznati, jer nijedna istraga u ovakvim ubistvima nije dala rezultat niti je ozbiljno vođena, ističe Spasić.

Prema njegovom mišljenju, ovde se radi o bici za prevlast, jer oni koji drže velike gradove — Peć, Gnjilane, Uroševac — među Albancima imaju svu vlast.
Albanska mafija: Ovako izgleda prosečan operativac albaskih narko klanova - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2016
Albanski narko-dileri jači od Kolumbijaca (foto, video)
„Ne samo vlast u pravom smislu te reči, već i vlast nad teritorijama gde se dešavaju ti takozvani crni prljavi poslovi — šverc droge, cigareta, nafte… i svega što donosi veliki novac. A tu je veliki novac u pitanju. Zato se ne može reći da su ova ubistva izvršena zbog političkih ideja. Naprosto, kandidat za opštinu Peć je likvidiran verovatno da bi neko doveo nekog svog čoveka na tu poziciju, da bi omogućio dalji tok tih poslova. Ili da bi se uneo strah kod ostalih kandidata, pošto se dole računa da ima više od 15 stranaka koje učestvuju na lokalnim izborima“, smatra Spasić.

Kosovo crna rupa Evrope

Dakle, ova ubistva, dodaje on, imaju manje veze s politikom, a više sa unosnim „biznisima“.

„Zato se u EU, prema obaveštajnim podacima, i ovo ubistvo u Peći već procenjuje kao deo takozvanih mafijaških obračuna, iako se radi o političarima. Po zaključcima Evropola i nekih drugih obaveštajnih struktura na tom području, čak i NATO pakta, Kosovo je crna rupa Evrope i u tom smislu takva ubistva su česta. A ono što je interesantno, ne obračunavaju se samo mafijaši, već i politički oponenti, iako ovde nije u pitanju politika — ni Haradinaja ni Kurtija ni nekog drugog — već se radi o borbi za teritorije, siguran je sagovornik Sputnjika.

Spasić napominje da je Kosovo među Albancima i dalje podeljeno na teritorije, zone koje su važile tokom rata. O tome je Nemačka obaveštajna služba sačinila ozbiljnu i značajnu analizu koja je dostupna i našim službama. Činjenica je da svako od njih želi svoj deo kolača, zaključak je našeg sagovornika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala