- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Izjave Kijeva o „normandijskom formatu“– spoljnopolitička šizofrenija

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da su pozivi ukrajinske strane na hitan sastanak u „normandijskom formatu“ i istovremeno odbijanje da poštuju Minske sporazume – „spoljnopolitička šizofrenija“.

„Normandijski format bi trebalo da sprovodi ono što su mu poverili lideri četiri države, a to znači stvaranje uslova za konkretnu implementaciju Minskih sporazuma u potpunosti i dosledno. Kada ukrajinska strana preko svog ministra spoljnih poslova poziva da se što pre sastanemo u normandijskom formatu, a paralelno drugi članovi ukrajinskog rukovodstva izjavljuju da neće realizovati te sporazume, to je podvojena svest. Primećuje se spoljnopolitička šizofrenija“, ocenio je Lavrov.

On je naglasio da sastanak u „normandijskom formatu“ nema smisla dok se ne utvrdi da će se na njemu razgovarati o primeni Minskih sporazuma.
„Čim jasno i nedvosmisleno utvrdimo da se normandijski format u budućnosti neće baviti ničim drugim osim sprovođenjem Minskih sporazuma, a ne pokušajima da se izmene ili da se priključe druge zemlje, teško da ima smisla da se okupljamo“, dodao je šef ruske diplomatije.
Lavrov je konstatovao da „sastanak radi sastanka“ Moskvi ne treba, a s tim se slažu i druge učesnice „normandijskog formata“, konkretno Nemačka i Francuska.
Ranije je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio da je Ukrajina spremna da održi sastanak „normandijskog formata“ na nivou ministara spoljnih poslova u bilo kom trenutku.
Pripadnici ustaničkih snaga Donjecke Narodne Republike - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
RUSIJA
Pristup Kijeva „normandijskom formatu“ - pretnja Minskim sporazumima
Podsetimo, „normandijski format“ pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine. Tada su tokom obeležavanja 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji lideri Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske prvi put razmotrili pitanje rešavanja konflikta u Donbasu.
Samit je prethodno održan u Parizu 9. decembra 2019. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala