- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pristup Kijeva „normandijskom formatu“ - pretnja Minskim sporazumima

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaPripadnici ustaničkih snaga Donjecke Narodne Republike
Pripadnici ustaničkih snaga Donjecke Narodne Republike - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Pristup Kijeva „normandijskom formatu“ predstavlja pretnju Minskim sporazumima, rekao je novinarima izvor posle sastanka političkih savetnika tog formata.
Danas je održana video-konferencija političkih savetnika „normandijskog formata“ na zahtev Nemačke a glavna tema je bilo moguće održavanje samita „normandijske četvorke“ ove godine.
Nemačka i Francuska su nerado preuzele na sebe obavezu da uključe sve ruske i ukrajinske predloge u obnovljeni nacrt završne deklaracije samita, nastojeći da maksimalno ublaže obaveze potpisnika i izbace sve formulacije koje će neko od učesnika sigurno odbaciti.
U tom kontekstu pristup Kijeva pripremama samita predstavlja pretnju da će u dokumentu ostati samo neobavezujuća privrženost Minskim sporazumima, naveo je taj izvor.

„Evropski partneri ne žele nikoga da uvrede. Ali, uz takav pristup i polazeći od situacije u Ukrajini i javnih izjava ukrajinskih zvaničnika u tom završnom dokumentu potencijalnog samita mogu da ostanu damo neobavezujuća privrženost Minsku i zahvalnost Angeli Merkel za aktivan rad“, naveo je taj izvor.

Evropljani bez odgovora ko su strane u sukobu u Donbasu

Nakon sastanka taj izvor je rekao da je predstavnik Rusije Dmitrij Kozak pozvao Evropljane da „skupe hrabrost i daju jasan i nedvosmisleni odgovor na pitanje ko su, prema Minskim sporazumima, strane u sukobu u Donbasu“.

„Po običaju predlog Moskve je ostao bez odgovora“, naveo je izvor.

Istovremeno, Kijev je pokušao da na sastanku uključi „gasnu tematiku“u nacrt završnog dokumenta, naveo je on.
„Ali, pošto je reč o primeni Minskih sporazuma, predstavnik Ukrajine je verovatno imao u vidu isporuke gasa Donjecku i Lugansku jer je tim sporazumima predviđeno obnavljanje socijalno-ekonomskih veza Ukrajine i Donbasa. Drugi aspekti gasnog pitanja ne potpadaju pod kompetencije ‘normandijskog formata’ “, rekao je taj izvor.
Podsetimo, „normandijski format“ pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine. Tada su tokom obeležavanja 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji lideri Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske prvi put razmotrili pitanje rešavanja konflikta u Donbasu.
Samit je prethodno održan u Parizu 9. decembra 2019. godine.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Putin, Makron i Merkelova priznali: Neophodno održati novi samit „normandijske četvorke“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala