- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Svet ne može dugo bez rata: Zašto Rusija povećava broj vojnih rezervista

© Sputnik / Юliя Zыrяnova / Uđi u bazu fotografijaVojna parada u Rusiji
Vojna parada u Rusiji  - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Odluku da se broj rezervista u ruskoj vojsci poveća vojni eksperti različito tumače — jedni to povezuju sa pretnjama koje dolaze od strane NATO-a i situacijom u Avganistanu, dok drugi to vide kao uobičajenu praksu i potrebu da se rezervisti obuče na savremenoj borbenoj tehnici.
Eksperti navode da je trenutno veći broj rezervista potreban Rusiji iz više razloga. Prvi razlog se povezuje sa modernizacijom ruske armije.
Ruske oružane snage imaju najveći procenat savremenog oružja i vojne tehnike u svom arsenalu, s obzirom da je ruska vojska modernizovala čak 71 odsto ukupnog arsenala kojim raspolaže.

Razlozi za veći broj rezervista

Zbog toga je, ističu eksperti, rezerviste neophodno obučiti da rukuju savremenim, visokopreciznim oružjem.
„Rezervisti su već služili vojsku, ali se vojna tehnika menja. Vojska nabavlja sve više nove opreme, naprednije, pa rezerviste treba obučiti kako da ovladaju novom tehnikom, novim tenkovima, novim sistemima protivvazdušne odbrane i tako dalje. U slučaju rata rezervisti moraju da budu već obučeni i to je ispravno“, ocenio je ruski ekspert Oleg Glazunov.
Još jedan razlog zbog koga je doneta odluka o povećanju broja rezervista su predstojeće rusko-belorusko vežbe „Zapad-2021“, koje će biti održane od 10. do 16. septembra na teritoriji dve zemlje, a na kojima će učestvovati 200 hiljada vojnika, uključujući i oko dve hiljade vojnika ODKB-a i ŠOS, preko 80 aviona i helikoptera, do 760 jedinica vojne opreme. Koncept vežbi zasnovan je na jednoj od mogućih opcija eskalacije vojno-političke situacije protiv uslovne države.
Ruska i beloruska strana su ranije više puta izjavljivale o odbrambenoj prirodi predstojećih manevara, ističući da manevri nisu upereni ni protiv koga.
Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su jedinice, zajedno sa rezervistima, prebačene u Kalinjingradsku oblast radi učešća u vežbama „Zapad-2021“, gde izvršavaju zadatke borbene obuke „kako bi poboljšali svoja vojna znanja, veštine i sposobnosti“.
Stručnjaci ističu da je učešće rezervista uobičajeno na proverama borbene gotovosti i na velikim vojnim vežbama, s obzirom da rezervni sastav mora biti spreman u slučaju zaoštravanja vojno-političke situacije ili ozbiljnih sukoba. To je vezano sa potrebom brze mobilizacije i brzog formiranja vojnih jedinica, brigada i divizija, za pokrivanje najugroženijih područja u slučaju pogoršanja vojno-političke situacije. To može biti i na zapadu i na jugu zemlje.

NATO i talibani kao pretnja

Osim toga, ruski vojni eksperti napominju da se povećanje rezervista može povezati i sa pretnjama koje dolaze od strane NATO-a, s obzirom da NATO trupe stalno izvode vežbe u blizini ruskih granica i da se dešavaju incidenti na ruskim granicama sa zapadnim brodovima i avionima, a takođe i zbog činjenice da su SAD Rusiju i Kinu proglasile za glavne protivnike.
Osim toga, postoji rizik i iz Avganistana. Iako se Rusija ne graniči sa tom zemljom, talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) bi mogli da prodru u susedne zemlje, bivše sovjetske republike — Uzbekistan, Tadžikistan i Turkmenistana. U slučaju nepredviđenih situacija, Rusija je dužna da pruži vojnu podršku svojim saveznicima iz ODKB -a koji se graniče sa Avganistanom, a takođe i da spreči eventualni prodor radikalnih talibana u Rusiju.
Kako objašnjavaju analitičari, osim redovne ruske vojske koja je na borbenom dežurstvu, u te svrhe bi mogli da budu angažovani i rezervisti.
„Kao što vidimo, svet neće još dugo biti bez rata, jer će se ratovi nastaviti. NATO je blizu naših granica, a talibani nam se praktično približavaju, tako da moramo biti spremni da odbijemo pretnje od svakog neprijatelja. Zato je povećanje broja rezervista neophodno“, smatra Glazunov.

Stvara se rezervna borbena armija

Odluku o povećanju broja rezervista u ruskoj vojsci objavilo je rusko Ministarstvo odbrane, ali nije preciziralo koliko rezervista trenutno ima u ruskoj armiji i za koliko bi taj broj trebalo da se poveća.
Međutim, u avgustu je načelnik za mobilizaciju Južnog vojnog okruga, pukovnik Konstantin Zapatocki rekao da je planirano stvaranje rezervne borbene armije (BARS) od 38 hiljada ljudi za taj okrug. Kako je naveo, među zadacima rezervista u tom vojnom okrugu biće zaštita i odbrana posebno važnih vojnih i državnih objekata, održavanje reda i mira i otklanjanje posledica prirodnih katastrofa.
Ministarstvo navodi da su građani koji se vode u evidenciji rezervnog sastava opremljeni savremenom opremom, obezbeđena su im redovna novčana, a takođe i adekvatna medicinska nega.
Eksperti podsećaju da je Sovjetski Savez primenjivao sistem redovne vojne obuke za lica koja su odslužila vojni rok, ali je taj sistem uništen nakon raspada zemlje, pa se tek u poslednjih nekoliko godina Rusija vraća toj staroj, dobroj tradiciji.
U novijoj ruskoj istoriji, rezervisti se od 2016. godine redovno pozivaju na vojne vežbe, koje se održavaju od Kamčatke do Kalinjingrada, i od Arktika do Krima.
Prema nekim procenama, Rusija — zemlja od preko 146 miliona stanovnika — ima oko milion aktivnih pripadnika oružanih snaga i oko dva miliona rezervista. Vojni stručnjaci zaključuju da je povećanje broja rezervista „logična tendencija“, s obzirom da rešavanje određenih zadataka u slučaju potrebe leži i na rezervistima. Osim toga, za veliku vojnu silu kakva je Rusija veoma je važan i mobilizacioni resurs, a procenjuje se da on u Rusiji iznosi preko 30 miliona ljudi.
Vojne vežbe Rubež 2021 u Kirgiziji - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
RUSIJA
Na mestu gde će se dočekivati potencijalni neprijatelj: Otvorene velike vojne vežbe zemalja ODKB
Samohodni lanser raketnog sistema Buk-M2E - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2021
RUSIJA
Ruski „Buk“ pogađa rakete koje lete 1.000 kilometara na sat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala