- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Na mestu gde će se dočekivati potencijalni neprijatelj: Otvorene velike vojne vežbe zemalja ODKB

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe "Rubež 2021" u Kirgiziji
Vojne vežbe Rubež 2021 u Kirgiziji - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Velike vojne vežbe zemalja-članica Organizacije dogovora za kolektivnu bezbednost (ODKB) - „Rubež 2021“ počele su na poligonu „Edelvajs“ u Kirgiziji. Tamo je održana ceremonija otvaranja manevara na kojoj su razvijene zastave i intonirane himne zemalja-učesnica, prenosi televizija „Zvezda“.
Na strateški važnim vojnim vežbama Rusiju predstavljaju vojnici motorizovane brigade Centralnog vojnog okruga iz Tuve, kao i pripadnici združene ruske vojne baze Kant.
U vežbama „Rubež 2021“ učestvuje više od 1.000 ljudi, uključujući vojnike Kirgizije, Rusije, Kazahstana i Tadžikistana, kao i 150 jedinica tehnike, među kojom su tenkovi, oklopna vozila, borbena vozila pešadije, oklopna vozila „Tigar“, kao i lovci i jurišna avijacija.
Planirano je da se 9. septembra održi aktivna faza manevara, tokom koje će se rešavati ključni zadaci, povezani sa uništavanjem uslovnog protivnika. Glavni cilj manevara je uvežbavanje odbijanja agresije nezakonitih oružanih formacija.
Prema mišljenju stručnjaka, „Rubež 2021“ ima veliki vojno-politički značaj, posebno u kontekstu situacije u Avganistanu, prenosi televizija RT.
U razgovoru sa „RT“, vojni ekspert Dmitrij Kornjev ističe da „Rubež 2021“, uporedo sa drugim vojnim vežbama u Centralnoj Aziji u okviru ODKB, omogućava da se poboljša saradnja vojnika iz Rusije, Kazahstana, Kirgizije i Tadžikistana.
Takođe, kako konstatuje,ove vojne vežbe su demonstracija političkog jedinstva „u slučaju pretnje ili agresije“ iz Avganistana.

„Danas je, više nego nikad, potrebno biti spreman na to da avganistanski sukob može izaći van granica te zemlje. Sasvim je logično da se sada održe vojne vežbe na terenu gde će, hipotetički, morati da se dočeka neprijatelj“, smatra Kornjev.

Prema rečima člana Akademije vojnih nauka Rusije Andreja Koškina, sve članica ODKB su zabrinute time kako će se razvijati situacija u Avganistanu – da li može doći do „otvorenog napada“ ili infiltracije militanata planinskim putevima. Sve te pretnje, dodaje Koškin, deo su scenarija vojnih vežbi „Rubež 2021“.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
Kriza u Avganistanu
Šojgu: Postoji rizik da teroristi iz Avganistana pređu u zemlje ODKB
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala