- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski lekari prvi put izveli operaciju na mozgu pacijenta sa epilepsijom

© Wikipedia / BaburovElektroencefalograf
Elektroencefalograf - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Ruski lekari u Habarovsku, ruski Daleki istok, prvi put su izveli operaciju na mozgu pacijenta koji boluje od epilepsije. Ovim je Habarovski kraj postao učesnik pilot programa Ministarstva zdravlja Rusije, saopštila je regionalna vlada.

"Procesom je koordinisao glavni neurohirurg Rusije i akademik Ruske akademije nauka Vladimir Krilov. Operacija je održana u kliničkoj bolnici „Vladimirceva“, navodi se u saopštenju.

Glavni neurohirurg će u Habarovsku sprovesti pilot projekat „Organizacija sistema hirurške pomoći pacijentima sa farmakorezistentnim formama epilepsije u regionima Rusije“. Navodi se da su pacijentu, dvadeset sedmogodišnjem muškarcu odstranili deo hipokampusa (slepoočni deo mozga) koji je oboleo. Prema prognozama lekara, moguće je da pacijent za dve godine neće imati epileptične napade.
Zamenik predsednika vlade Habarovskog kraja za socijalna pitanja Evgenij Nikonov je pojasnio da postoji plan da se izgrade tri centra u kojima će se sprovoditi operacije: u Habarovsku, Vladivostoku i Jakucku.

„Rad u ovom pravcu može da traje i do četiri godine, što uključuje i obuku lekara i uspostavljanja rada sa pacijentima. Ovakvi tipovi operacija su uvek jedinstveni. Ranije su ovakve operacije vršene izvan okvira Habarovskog kraja, najbliži grad za naše pacijente je bio Novosibirsk“, naveo je glavni lekar bolnice Mihail Kosmačov.

Po rečima akademika Krilova, farmakorezistentna epilepsija se javlja kada prestane dejstvo lekova. Ova dijagnoza predstavlja 30-40 odsto dijagnoza od ukupnog broja pacijenata koji imaju epileptične napade. Od tog broja 10-20 odsto pacijenata zahteva operaciju.
U Rusiji bi trebalo za godinu dana da se uradi oko 4.000-5.000 operacija sličnih oboljenja. Pacijenti ponekad čekaju operaciju 16-18 godina.
Epilepsija je socijalni problem. U Rusiji trenutno ima 485 hiljada pacijenata koji boluju od epilepsije. Pacijenti su mladi ljudi starosti oko 32 godine i za njih će operacija biti izlaz iz složene životne situacije.
Rendgenski snimak mozga pacijenta - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
Novosibirski hirurzi spasili život ženi sa dve opasne anomalije na mozgu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala