Novosibirski hirurzi spasili život ženi sa dve opasne anomalije na mozgu

© Depositphotos.com / Sudok1 Rendgenski snimak mozga pacijenta
Rendgenski snimak mozga pacijenta - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
Pratite nas
Stručnjaci Nacionalnog medicinskog istraživačkog centra „Mešalkin" u Novosibirsku uspešno su operisali tridesetosmogodišnju ženu iz Zabajkalskog rejona, koja je imala dve retke i urođene vaskularne anomalije na mozgu.

Kako je saopšteno u klinici, magnetnom rezonancom otkrivena je kod pacijentkinje iz Petropavlovska Zabajkalskog rejona arteriovenska malformacija (anomalno preplitanje patološki izmenjenih krvnih sudova) i kavernom (novotvorine u obliku kuglice krvnih sudova), koje prete pucanju i krvarenju u lobanji.

Ova patološka anomalija se javlja kod dve osobe u milion.

Prema rečima pacijentkinje, sve je počelo periodičnim glavoboljama, kojima u početku nije davala značaj. Postepeno je bol bio sve jači, počela je da gubi pojam o vremenu, zaboravljala gde je krenula. Tokom napada koji su se ponavljali do četiri puta dnevno, bila je dezorijentisana. Muž se plašio da je samu ostavlja sa decom.

Žena posmatra funkcionalnu sliku magnetne rezonance koji pokazuje delove ljudskog mozga - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Dugotrajan umor: Otkriven potencijalni krivac za „moždanu maglu“ kod oporavljenih od korone

Lekari su odlučili da na prvom stadijumu sprovedu minimalno invazivnu operaciju kako bi patološki izmenjeni krvni sud isključili iz krvotoka. Intervencija je omogućila da se volumen defekta dovede do veličine pogodne za dalji tretman zračenjem.

„U drugoj fazi smo izvršili jednostepeno mikrohirurško uklanjanje kavernoma smeštenog u levom slepoočnom režnju i epileptički aktivnog žarišta koji je on formirao“, rekao je neurohirurg Dmitrij Kislicin.

U klinici su naveli da je operacija bila sa malim rezom, što je smanjilo traume i rizik da dođe do komplikacija, što ujedno značajno smanjuje period rehabilitacije. Kompjuterski sistem za neuronavigaciju i savremeni operativni mikroskopi pomogli su da se vaskularna promena ukloni bez oštećenja okolnih tkiva.

„Posle operacije pacijentkinja više nije imala epileptične napade i uskoro će izaći iz bolnice. Zatim joj predstoji terapija zračenjem, koju će obaviti u Centru 'Mešalkin'. To će ujedno biti i krajnja faza lečenja. Posle toga pacijentkinja će moći da se vrati normalnom životu bez ograničenja“, dodali su u klinici.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala