Dugotrajan umor: Otkriven potencijalni krivac za „moždanu maglu“ kod oporavljenih od korone

© AFP 2023 / MIGUEL MEDINAŽena posmatra funkcionalnu sliku magnetne rezonance koji pokazuje delove ljudskog mozga
Žena posmatra funkcionalnu sliku magnetne rezonance koji pokazuje delove ljudskog mozga - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Pratite nas
Pacijenti koji su se oporavili od kovida 19 širom sveta prijavili su brojne dugotrajne neurološke simptome, koji uključuju umor, gubitak pamćenja i konfuziju. Skup tih simptoma nazvan je „moždana magla“ ili „korona mozak“ i sada postoji šansa da su naučnici otkrili uzrok takvog stanja.

„U početku su nam se obraćale kolege sa odeljenja u kojima su smešteni pacijenti u kritičnom stanju, koji su primetili delirijum kod mnogih pacijenata zaraženih koronom“, kaže neuro-onkolog Džesika Vilkoks iz Centra za onkologiju u Njujorku. 

Mozak - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
„Deža vi“, fenomen od kog se naučnicima i dalje vrti u glavi

Početne istraživanja njenog tima prerasla su u multidisciplinarnu saradnju specijalista neurologije, intenzivne nege, mikrobiologije i neuroradiologije kako bi se otkrio uzrokmoždane magle“.

Istraživači su ispitivali cerebrospinalnu tečnost (likvor) 18 pacijenata sa karcinomom koji su imali neki oblik neurološkog oštećenja nakon preležanog kovida 19.

U početku se sumnjalo na neki stepen trajne virusne infekcije, ali je to opdbačeno nakon što je mikrobiološka analiza pokazala da su se pacijenti oporavili od bolesti i više nisu imali virus u likvoru.

Međutim, ono što su pronašli u likvoru može da pruži uvid u neke iscrpljujuće simptome takozvanog „dugog kovida“.

„Otkrili smo da su ovi pacijenti imali upornu upalu i visok nivo citokina u likvoru, što je objašnjavalo simptome koje su imali“, kaže koautor studije Jan Remsik.

Citokini su prenosioci proteina u imunološkom sistemu. Virus korona može da ih pokrene, uzburka i izazove takozvanu „oluju citokina“ potencijalno fatalne prejake upale. Te oluje odgovorne su za teže slučajeve kovida 19 zabeležene u bolnicama širom sveta. 

Borba protiv zagađenja vazduha - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2021
Tihi ubica: Studija pokazala da hiljade ljudi u Evropi prerano umre zbog zagađenja vazduha

Sličan fenomen zabeležen je kod pacijenata koji se podvrgavaju određenim vrstama imunoterapijskih tretmana, poput tretmana obolelih od raka, jer se sumnja da se citokini nekako probijaju do mozga i izazovu mnoštvo neuroloških simptoma sličnih onima koji se nalaze u „korona mozgu“ .

Iako su potrebna dalja proučavanja, početno istraživanje sugeriše da dodatni tretman antiinflamatornim lekovima može ublažiti „moždanu maglu“ kod pacijenata koja su preležali koronu. Sugeriše se i da su nervni i imuni sistem možda međusobno isprepleteniji više nego što se ranije mislilo, prenosi RT.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala