- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Podgorica traži objašnjenje od Srbije

© Sputnik / Milena CmiljanićZastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova najavilo je da će od zvaničnog Beograda zatražiti objašnje povodom nekoliko slučajeva zadržavanja poslanika i o postupanju granične policije prema opozicionoj poslanici Dragici Sekulić.
Ministarstvo je pozvalo vlasti Srbije i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da, kako navode: prestanu sa ovakvim činjenjem prema crnogorskim poslanicima".
"Dodatno, posebno zabrinjava činjenica da su pomenuti poslanici nosioci diplomatskih pasoša, što dodatno začuđuje i iznenađuje, posebno u situaciji kada zvanični organi naše zemlje u kontinuitetu ponavljaju poruku da - Crna Gora smatra Srbiju prijateljskom zemljom, sa njom želi samo dobrosusedske odnose i iskreno priželjkuje evropsku budućnost kako za svoje, tako i za građane ove bliske države", navode iz ovog resora.
Ministarstvo se oglasilo danas nakon optužbi opozicione DPS Mila Đukanovića da, kako su naveli, taj resor "sramotno ćuti i ne preduzima ništa u slučajevima političkim progonom crnogorskih poslanika koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici", a poslednji primer je, naveli su poslanica te partije Dragica Sekulić.
Iz DPS-a su saopštili da Srbija, kako tvrde, nastavlja sa šikaniranjem poslanika crnogorske Skupštine, čime krši niz međunarodnih diplomatskih konvencija.
Sekulić je sa suprogom bila zadržana više sati zbog, kako se navodi, šest tableta ableta „Bromazepama“.
"Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore sramotno ćuti i ne preduzima ništa. To nije ništa drugo sem produžetak njihovog sluganstva i poniznosti prema šefovima iz Beograda, ne bi li se dokazali kako dobro obavljaju poslove zbog kojih su instalirani", piše, između ostalog, u saopštenju DPS.
MVP u saopštenju navodi da zadržavanje poslanika crnogorske Skupštine više se ne može, kako kažu, smatrati pukom slučajnošću ili spletom okolnosti.
"Još jedno nekorektno postupanje na granici Srbije prema crnogorskim poslanicima, navodi na pomisao da se ovakav manir više ne može okarakterisati kao izdvojen ili slučajan događaj”, navode iz ovog resora.
Iz ministarstva su se osvrnuli i na tekst u današnjoj podgoričkoj Pobjedi o skandaloznom odgovoru MDP-a Srbije, a povodom zadržavanja crnogorskih poslanika.
Ministarstvo navodi da je reč o odgovoru koji je dobijen ranije i odnosi se na prethodne slučajeve zadržavanja.
"Odgovor MVP koji se navodi u pomenutom tekstu, redakciji ovog lista poslat je ranije i odnosi se na prethodne slucajeve zadržavanja poslanika na granici sa Srbijom, ali trenutak u kome se objavljuje svakako može javnost dovesti u zabludu da se navedene tvrdnje odnose i na jucerašnji dogadaj", stoji, između ostalog, u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala