Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ovakav sporazum Srbija nema ni sa kim u EU: Šta nam donosi strateško partnerstvo s Mađarskom

© Tanjug / Kancelarija za saradnju s medijimaPremijer Mađarske Viktor Orban i premijerka Srbije Ana Brnabić
Premijer Mađarske Viktor Orban i premijerka Srbije Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Sporazum o strateškom partnerstvu Mađarske i Srbije mogao bi osim ekonomskog, infrastrukturnog i drugog prosperiteta dveju država da rezultira još boljom saradnjom dveju zemalja po nizu pitanja, a nije isključeno ni da će u nekom momentu Mađarska razmisliti o preispitivanju priznanja tzv. Kosova, smatra istoričar Saša Adamović.
Premijer Mađarske i Srbije Viktor Orban i Ana Brnabić potpisali su u Budimpešti Sporazum o strateškom partnerstvu dveju zemalja, što je, po oceni profesora Adamovića, izuzetno dostignuće i Srbije i Mađarske.

Ovakav sporazum Srbija nema ni sa kim u EU

„Pokazalo se na velikom broju primera da Srbija i Mađarska poslednjih godina izuzetno dobro sarađuju na mnogim poljima i da ovakav sporazum zapravo služi samo daljem produbljivanju veoma, veoma dobrih odnosa“, kaže dr Adamović za Sputnjik.
On podseća da je Viktor Orban, premijer Mađarske, nedavno na jednom forumu izrekao rečenicu koju treba dobro da zapamtimo: „Evropskoj uniji više treba Srbija, nego što Srbiji treba EU.“

„Očito je da je Mađarska država koja od svih drugih članica EU najviše želi saradnju sa Srbijom, ali takođe bi volela da se put Srbije ka EU ubrza, dodaje Adamović.

Orban bode oči Briselu

On napominje da Mađarska zbog politike koju vodi premijer Viktor Orban, koja je suverenistička i zasniva se na tradicionalnim evropskim i hrišćanskim vrednostima, i te kako bode oči Briselu i svim globalističkim snagama koje umnogome još određuju sudbinu EU.
„U tom smislu im politika mađarskog premijera smeta i to mu stavljaju do znanja preteći Mađarskoj kaznama. Međutim, Orban je spreman da, kako bi zaštitio nacionalne interese Mađarske, istrpi te pritiske jer procenjuje da je Mađarska dovoljno jaka da se tim pritiscima suprotstavi i da na mnogim poljima pokaže mogućnost afirmacije nekih drugih ideja. A Orban osim što gaji odlične odnose sa Srbijom, želi da unapređuje i saradnju sa Rusijom“, napominje Adamović.
Takva politika, dodaje sagovornik Sputnjika, ne može da se dopada Briselu, ali Orban smatra da je njegov posao pre svega zaštita državnih i nacionalnih interesa Mađarske, a sve ove godine svedoci smo da on upravo i radi na tome, počev od migrantske politike pa nadalje.

„Jasno je da Brisel svojom politikom pokušava da izoluje premijera Orbana, kada je reč o migrantskoj politici, jer se Briselu ne bi dopalo da i neke druge države krenu tim putem. A videli smo da Orbana po ovom pitanju u stopu prate i Češka, Slovačka, Poljska, a očito je da briselskom establišmentu to nije prihvatljivo, objašnjava Adamović.

Moguće i preispitivanje kosovske nezavisnosti?

Adamović kaže da određene briselske strukture žele da vide Mađarsku bez Orbana i to se videlo, kako kaže, na primeru lokalnih izbora, kada je Brisel pokušao da ujedini mađarsku opoziciju kako bi uticali na unutrašnju politiku Mađarske.
Bitna stavka u odnosu Srbije i Mađarske, koja je inače priznala samoproglašeno Kosovo, jeste, po mišljenju Adamovića, što bi posle ovog sporazuma u tome moglo doći do izvesne promene.

„U ovom trenutku moraćemo još neko vreme da sačekamo dok možda još ne sazri svest da je nužno preispitivati politiku priznanja nezavisnog Kosova. Mislim da sama Mađarska nije daleko od momenta kada bi tu politiku mogla da počne da preispituje. Ali to ćemo još videti, možda u veoma bliskoj budućnosti. Ono što je najvažnije, jeste da čak i ako neko vreme to stanje ostane, ono će zahvaljujući strateškom partnerstvu sa Srbijom, kao što je to slučaj i sa nekim drugim državama u svetu, biti samo formalno, a ne suštinsko i uglavnom je ’mrtvo slovo na papiru‘“, smatra Adamović.

Srpska zajednica u Mađarskoj zadovoljna

Poslanik srpskog kluba u mađarskom parlamentu Ljubomir Aleksov ističe da je sve što se dešava u poslednjih nekoliko godina u odnosima Srbije i Mađarske korisno i dobro i za pripadnike nacionalnih manjina, ali i za celu Mađarsku.
„Svaki korak ka međusobnom približavanju je dobar za sve nas, a pogotovo što smo čuli da Mađarska i Srbija na ekonomskom polju, na robnoj razmeni i međusobnoj trgovini napreduju i od tog razvitka svi imamo koristi“, kaže Aleksov.
To se, kako navodi, odražava i na politički nivo, jer srpska zajednica u Mađarskoj nikada nije imala bolji položaj, što veruje da je slučaj i sa mađarskom zajednicom u Srbiji.

„A svaki korak jača tu situaciju. Sa sporazumom sve to jača jer Mađarska i Srbija i u političkom smislu sarađuju, a to znači da se ta saradnja nastavlja i na diplomatskom polju u evropskim integracijama, kaže za Sputnjik Aleksov.

Dokumente o strateškoj saradnji Srbija ima potpisane sa Italijom i Francuskom, što se tiče EU, dok sporazume o strateškom partnerstvu ima sa Azerbejdžanom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Rusijom i Kinom.
Premijer Mađarske Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
SRBIJA
Saveznici za suvereniste: Zašto „neposlušni” žele članstvo Srbije u EU
Aleksandar Vučić i Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Mađarska jača pozicije, crpi dodatnu snagu iz regionalne saradnje
Ana Brnabić i Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
REGION
„Mađarska i Srbija obnavljaju i brane centralnu Evropu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala