- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Mađarska i Srbija obnavljaju i brane centralnu Evropu“

© Tanjug / SLOBODAN MILJEVICAna Brnabić i Viktor Orban
Ana Brnabić i Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je danas da je Mađarska u potpunosti privržena evropskim integracijama Srbije, jer dok Srbija ne postane deo bezbednosne strukture i arhitekturte EU, nije moguće garantovati bezbednost celog kontinenta.
Orban je, u obraćanju na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, posle sednice dve vlade u Budimpešti, ukazao da dešvanja u Avganistanu naslućuju veliki talas migracija, što Srbiju i Mađarsku može da dovede u tešku situaciju.
"Mnogo sam razmišljao o tome kako bih mogao sažeto da prenesem o čemu se razgovaralo na sastanku, i mislim da je najbolje da kažem da su se dve zemlje saglasile da obnove centralnu Evropu. Trenutno, nije dovoljno samo da obnovimo centralnu Evropu, nego moramo i da je zaštitimo, da garantujemo bezbednost centralne Evrope", rekao je Orban.
Ukazujući na potencijalni problem velikog talasa migranata drumskim putem, nakon dešavanja u Avganistanu, Orban je rekao da u obe zemlje postoje civilne organizacije koje podržvaju migraciju, što je, kaže, potpuno u suprotnosti sa bezbednosnim interesima dve zemlje.
Orban rekao i da Mađarska zna šta joj je činiti po pitanju novog migracionog talasa, a to je da zajedno sa Srbijom nađe što južniju liniju gde taj talas može da se zaustavi.
On je kazao da ne može da isključi da će se talas migracija pojačati, a i da situacija u Avganistanu ukazuje na realnu opasnost.
Orban je poručio da je Mađarska u potpunosti privržena evropskim integracijama Srbije, jer smatra da bez Srbije kao dela bezbednosne strukture i arhitekturte EU, nije moguće garantovati bezbednost celog kontinenta.
"Za nas je jasno da migranti ne žele da žive ni u Srbiji, ni u Mađarskoj, već žele u zapadnoevropske zemlje. To znači da, ako stanemo na put mirgacijama, mi branimo i zapadnoevropske zemlje, Austriju, Nemačku. To je zadatak koji nam je istorija odredila, ne prvi put, da odbranimo Evropu. Verujem da zajedničkim snagama, Srbija i Mađarska mogu to da urade", rekao je Orban.

Mađarska najpouzdaniji partner Srbije na putu ka EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Mađarska najpouzdaniji partner Srbije na evropskom putu i da joj u svakom trenutku pruža stručnu, tehničku, razvojnu i svaku drugu vrstu pomoći kako bi se Srbija što bolje pripremila i sprovela sve što je neophodno.
Ona je na konferenciji za novinare u Budimpešti nakon potpisivanja Sporazuma o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu dve zemlje rekla da je u tom smislu najbolja saradnja sa Ministarstvom za evropske integracije na čijem je čelu Jadranka Joksimović i istakla da je ta komunikacija svakodnevna i značajna za svaki projekat.
"Sa druge strane je politička podrška. Mađarska svaki put nedvosmisleno na svim forumima koje organizuju u Briselu ili drugde kaže da Srbija treba što pre da postane član EU i pri tom bez zasdrške daje zelena svetla za otvaranje poglavlja, tj klastera za koje smo spremni i time gura Srbiju ka EU", rekla je Brnabić.
Ona je ocenila da nije moguće bilo šta dodatno uraditi, kao i da je nivo odnosa sa mađarskom na najvišem mogućem nivou.
"Što se tiče ekonomske saradnje, zahvalna sam što ima sve više mađarskih investicija kako u Vojvodini tako i širom Srbije - Arilju, Leskovcu, a verujem da će ih uskoro biti i više. Sve to zahvaljujući fondu za investicije koji promoiviše kako da firme diođu u Srbiju", rekla je Brnabić.

Novi talas migranata - zajednička politika i koordinacija

Premijerka Srbije prokomentarisala je i novi talas migranata.
On je rekla da ukoliko, zbog sitaucije u Avganistanu ili drugih razloga, do njega dođe da je najvažnije da postoji zajednička evropska politika odnosno kontrolisan priliv migranata, kao i da se tim ljudima pomaže u njihovim zemljama
Brnabićeva je odgovarajući na pitanje novinara o mogućnosti novog talasa migranata koji bi išli preko Srbije i Mađarske rekla da je Srbija u specifičnom položaju, jer nije članica EU, a na tranzitnom je putu, pa migranti dolaze u našu zemlju iz zemalja EU i idu opet u zemlje EU.
"Srbija još od 2015. govori po tom pitanju mora da postoji zajednička evropska politika. Ne možete imati održivu politiku ako se ne uzima u obzir čitav evropski kontinet. Ako imamo novi talas migranata, mi očekujemo takvu zajedničku evropsku politiku", istakla je premijerka.
Kaže da se sa Mađarskom već razgovara šta bi mogli zajedno da uradimo i da to bude koordinirano.
"Možemo da uradimo dve stvari, ako već dolazi do priliva migranata, to treba da bude kontrolisani priliv migranata i da tačno znamo koliko njih dolazi i ko su oni. Ta kontrola se onda uspostavlja na prvim granicama, u Grčkoj ili Italiji, što kontroliše Fronteks, da postoje kontrolisani koridori do zemalja koje žele da prime migrante. Druga stvar o kojoj Orban puno priča, a što je i mala Srbija čula i to radi, jeste da se pomaže tim ljudima u njihovim zemljama. Srbija je poslednjih nedelja donirala vakcine ugroženoj populaciji u afričkim zemljama, donira hranu i drugo", navela je Brnabićeva.
Kako je rekla, ideja je da se pokuša rešavanje problema u zemljama odakle su ti ljudi, kako ne bi morali da napuštaju svoju zemlju.
Viktor Orban na Bledu - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
REGION
Orban sa Bleda poslao jaku poruku: Srbija potrebnija nama, nego mi njoj
Sedam tačaka Viktora Orbana /video/
Izbeglice, Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Mađarska neće neograničen broj migranata iz Avganistana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala