Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Bivši avganistanski predsednik se izvinio narodu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBivši predsednik Avganistana Ašraf Gani
Bivši predsednik Avganistana Ašraf Gani - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Bivši avganistanski predsednik Ašraf Gani nazvao je odluku da napusti Kabula najtežom u životu.
„Napuštanje Kabula bila je najteža odluka u mom životu, ali bio sam uveren da je to jedini način da sprečim upotrebu oružja i spasim Kabul i njegovih šest miliona stanovnika“, rekao je Gani u izjavi objavljenoj na Tviteru.
On je ponovio da je napustio predsedničku palatu 15. avgusta nakon upozorenja pripadnika obezbeđenja koji su mu savetovali da izbegne „užasne ulične borbe koje je grad preživeo tokom građanskog rata“ 1990-ih.
Gani se takođe izvinio avganistanskom narodu, jer se sve „završilo takvom tragedijom, kao i kod mojih prethodnika – nisam obezbedio stabilnost i prosperitet. Izvinjavam se avganistanskom narodu što nisam mogao da učinim da se sve završi drugačije“, istakao je bivši predsednik.
Gani je takođe rekao da će uskoro detaljno ispričati o svom iznenadnom odlasku iz zemlje i okolnostima koje su mu prethodile.
„Sada nije trenutak za detaljna objašnjenja događaja koji su doveli do mog odlaska. Ispričaću o njima u bliskoj budućnosti“, navodi se u saopštenju.
Bivši avganistanski predsednik dodao je da se zalaže za sprovođenje revizije pod pokroviteljstvom UN ili nezavisnih organa kako bi se dokazalo da nije izneo novac iz zemlje.
Ranije je Gani izjavio da su glasine da je iz Kabula izneo novac neosnovane.
Početkom avgusta talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Militanti su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. U noći 31. avgusta američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, čime je prekinuto skoro 20-godišnje američko vojno prisustvo u Avganistanu. Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu će biti Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala