- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Grenel: Bajden ignoriše Balkan, sve je prepustio Evropskoj uniji

© AP Photo / Evan VucciRičard Grenel
Ričard Grenel - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2021
Pratite nas
Bivši izaslanik nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel rekao je da administracija predsednika SAD „ignoriše Balkan“ i da ga je prepustila Evropskoj uniji.
Grenel je podsetio da je 4. septembra 2020. svet pozdravio potpisivanje Vašingtonskog sporazuma između dve strane, ali da je sadašnji predsednik Džozef Bajden protraćio „istorijske pregovore“.
„Trampova vizija za Srbiju i Kosovo je bila da se normalizuju njihovi ekonomski odnosi i da se pomogne u potpunoj revitalizaciji Balkana. Predsednik Tramp je verovao da konflikt utiče na otvaranje novih poslova i ekonomski razvoj obe strane. Takođe, verovao je da strategija konstante političke priče, koju je vodila EU, nije delovala“, naveo je Grenel u autorskom tekstu za američki sajt Federalist.
Grenel je dodao da je „na štetu Balkana, administracija Džozefa Bajdena preuzela drugačiju poziciju“.
„Predsednik Bajden nastavlja da ignoriše Kosovo, Albaniju, Srbiju i ceo region i odlučio je jednostavno da ne želi da se meša. Nema predsedničkog izaslanika za pregovore i nema diskusija i planova o tom regionu unutar njegove Bele kuće. Nema planiranih poseta na visokih zvaničnika SAD, niti ima datuma za dolazak balkanskih lidera u Vašington“, naveo je Grenel.
Bivši izaslanik dodaje da je Bajden preneo proces na Evropsku uniju, u Brisel.
„Sada je Evropska unija nadležna za strategiju obnove Balkana i normalizaciju razgovora. Kao što smo videli iz tempa Evropske unije o priključivanju EU, narodi Balkana neće imati pomoć u skorije vreme. Međutim, Tramp i dalje smatra da obe strane treba da nastave implementaciju Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji, uprkos odsustvu Bajdenovog vođstva. Trampova administracija je verovala da će koraci Kosova i Srbije ka ekonomskoj normalizaciji umanjiti moć i značaj spornih i emocionalnih političkih pitanja, što su preduslovi za trajno rešavanje političkih sporova. I vizija predsednika Trampa je delovala“, ocenio je Grenel.
Kroz teške pregovore, strane su se tada dogovorile da se povežu drumski i železnički, kao i da uspostave direktnu avio-liniju između Beograda i Prištine, dodaje Grenel.
„Pod Trampom, Srbija i Kosovo su se takođe dogovorili da otvore i naprave operativnim administrativni prelaz Merdare. Ovaj prelaz bi trebalo da bude početak toliko neophodnog slobodnog i efikasnog protoka ljudi i robe između Srbije i Kosova. Tramp i dalje veruje da obe strane treba da uzajamno priznaju diplome i profesionalne sertifikate, i da se priključe „mini-Šengen zoni“, u kojoj su Srbija, Albanija i Severna Makedonija, od oktobra 2019. godine“, naglasio je.
Prema Grenelu, istorijsko otvaranje novog poglavlja 4. septembra 2020. godine pod Trampom već ima jednu uredbu koju je Bajdenova administracija potrošila.
„Bilo je teško gledati kako je Bajden ignorisao moja ranija upozorenja da je pred nama čekanje kraja jedne od najtežih tačaka sporazuma: jednogodišnjeg moratorijuma na apliciranje Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama i jednogodišnji moratorijum na kampanju Srbije za povlačenje priznavanje Kosova“, istakao je Grenel.
On podseća da je taj rok sada istekao.
„Ta jednogodišnja obaveza je istekla i strane nisu više u obavezi da se drže obećanja. Veoma je razočaravajuće da Bajden nije čak ni pokušao da produži njihovo obećanje, kao da je zaboravio da Balkan uopšte postoji“, napominje Grenel.
Tramp je od početka verovao da se poverenje prvo gradi u procesu stvaranja mogućnosti i budućnosti za mlade ljude, a ne u izmirivanju računa, simbolizmu ili ispravljanju istorijskih grešaka.
„Nažalost, Trampov tim je pogrešio u proceni da je sitno izmirivanje računa između političnih oponenata problem samo na Balkanu; sada vidimo da se Bajdenova administracija suočava sa istom poteškoćom“, zaključio je Grenel, prenosi Tanjug.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2021
SRBIJA
Hoće li se lažno Kosovo ugurati u Savet Evrope - uprkos upozorenju Vašingtona
Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2021
Nada Srba u Americi: Počinje nova era – kraj demonizacije našeg naroda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala