Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Hoće li se lažno Kosovo ugurati u Savet Evrope - uprkos upozorenju Vašingtona

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2021
Pratite nas
Priština „puca“ na članstvo u Savet Evrope ne mareći za upozorenje Amerike da se poštujući Vašingtonski sporazum uzdrži od aktivnog traženja prijema u međunarodne organizacije.
Stejt department traži od Kosova i Beograda da nastave da se pridržavaju stavke Vašingtonskog sporazuma koji je istekao 4. septembra koja podrazumeva da se Priština uzdrži od apliciranja za članstvo u međunarodnim organizacijama i ne lobira za nova priznanja Kosova, a Beograd od kampanje za povlačenja priznanja Kosova.

Priština od početka krši Vašingtonski sporazum

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, objašnjava da je ovakav zahtev nastao zbog činjenice da bi se prekidom moratorijuma usporilo, odnosno, onemogućilo postizanja rešenja oko tehničkih pitanja.
„To znači, onemogućilo bi se postizanje nekog dogovora u dijalogu. Malo je nejasna situacija oko Vašingtonskog sporazuma u Prištini jer je Aljbin Kurti izjavio da je to protivustavni sporazum, da ga neće poštovati, ali vidimo da su se ipak nekih tačaka pridržavali. Mada su poslednjih meseci počeli namerno da krše moratorijum sprovodeći kampanju i aktivnosti na međunarodnom planu da dobiju podršku za nova priznanja ili za šansu za članstvo u nekim organizacijama,“ kaže Drecun.

Ni naša diplomatija neće sedeti skrštenih ruku

On podseća da je Priština pozivala članice Evropske unije koje nisu priznale Kosovo da to urade, što je evidentno kršenje sporazuma iz Vašingtona.
„Doduše, nisu postigli nikakva rezultat tada, a sada ćemo videti kako će se Priština ponašati posle ovog stava Stejt departmenta. Vašington je bio jasan da očekuje da se moratorijum nastavi ali iz Prištine još nema zvaničnih reakcija,“ napominje sagovornik Sputnjika.
On je uveren da će u trenutku kada Priština krene da radi nešto konkretnije na ovom planu, aktiviraće se i srpska diplomatija.
„Ako oni direktno krenu da krše sporazum i apliciraju, recimo za prijem u neku međunarodnu organizaciju, onda su i nama odrešene ruke da krenemo sa otpriznavanjima i naravno sa pokušajima da blokiramo njihovo članstvo u organizacijama gde bi oni hteli da uđu, i to sa veliki šansama za uspeh sa naše strane u sprečavanju da uđu u organizacije kao što je Unesko, Interpol, a sa značajnim šansama za uspeh sa njihove strane da uđu u Savet Evrope (SE),“ naglašava Drecun.

Cilj Prištine je Savet Evrope

Naš sagovornik kaže da Vašingtonski sporazum ne obavezuje Evropu i da se preklapa u mnogim delovima sa dijalogom između Beograda i Prištine, ali da bi za Srbiju bilo neprihvatljivo da se Kosovo bilo gde pojavi kao država.
Politikolog NVO „Aktiv“ sa Kosova i Metohije Igor Marković smatra dotle da bi članstvo Kosova u Savetu Evrope bilo dosta komplikovano, mnogo više, kako kaže, nego potencijalno učlanjivanje u Unesko ili Interpol.
Aljbin Kurti dolazi na Bled strateški forum u Sloveniji - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
SRBIJA
„Savez Prištine i SAD je nepokolebljiv“: Kurti razgovarao sa američkim državnim sekretarom
„Pre svega zato što se Savet Evrope sastoji od 47 zemalja od kojih jedna četvrtina nije priznala Kosovo što bi odužilo proceduru učlanjivanja Kosova u ovu organizaciju,“ mišljenja je on.

Članstvom u SE Priština bi otvorila mnoga vrata

Na pitanje koja bi sve vrata Kosovu otvorilo članstvo u Savetu Evrope naš sagovornik kaže:
„Da počnemo od toga da bi im bila otvorena vrata svih organizacija koje su povezane sa SE. To su neke manje agencije koje se fokusiraju na specifične teme, odnosno delatnosti. Drugo, ozvaničili bi odnose sa državama koje nisu priznale Kosovo u tom smislu što bi u okviru SE kao jednr od najznačajnijih organizacija, članstvo otvorilo vrata da Priština neformalno lobira za priznanje nezavisnog Kosova dok bi, sa druge strane, uspostavila neke nove ekonomske odnose koji ne zavise od forme, to jest od samog čina priznanja,“ upozorava Marković.
Po njegovom mišljenju, iako je poznato da SE ne voli da ima posla sa zemljama koje su delimično priznate ili imaju neka krizna žarišta, Beograd bi, ukoliko ima saznanja da Priština planira ovako nešto, trebalo da učini sve da to spreči.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala