- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

BiH gasi 171 analogni odašiljač da ne ometa 5G mreže u Hrvatskoj

© Depositphotos.com / MarkoAliaksandr5G mreža
5G mreža - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2021
Pratite nas
Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) započela je, po zahtevu Hrvatske agencije za mrežne delatnosti (HAKOM), s gašenjem 171 analognog odašiljača TV stanica u BiH jer ometaju uvođenje 5G mreže u Hrvatskoj.
Iz HAKOM-a su saopštili da su zatražili da otklone smetnji koje dolaze s teritorije BiH, a koje ometaju uvođenje 5G mreže na konkretnim frekvencijskim resursima u Hrvatskoj, prenosi Hina.
Kako objašnjavaju, BiH je bila u obavezi da pređe na digitalno emitovanje u skladu sa standardima koje je utvrdila Međunarodna unija za telekomunikacije.
„Gašenje analognih predajnika tokom kalendarske 2021. godine na ovakav ubrzan način posledica je činjenice da BiH nije blagovremeno završila realizaciju strategije prelaska na digitalno tv emitovanje, kao svoju preuzetu i ratifikovanu međunarodnu obavezu“, naveli su iz RAK-a.
Bosansko-hercegovački regulatori su o postupku gašenja 171 analognih televizijskih odašiljača obavesti 26 javnih i komercijalnih televizijskih stanica koje ih koriste, dodaje se u informaciji.
Tri javna RTV servisa u BiH trebalo je da uspostave zajedničko telo na nivou države za prelazak na digitalno emitovanje, ali se tome, kako novodi Hina, protive vlasti srpskog entiteta.
Budućnost - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Giganti udružuju snage: Niče prva laboratorija za veštačku inteligenciju na 5G mreži
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala