- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Vizantijska crkva posvećena nepoznatom slavnom mučeniku otkrivena u Izraelu /foto/

CC BY 2.0 / sergejf / Vizantijski mozaikVizantijski mozaik
Vizantijski mozaik - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Arheolozi su u Izraelu otkrili crkvu staru 1.500 godina posvećenu nepoznatom mučeniku na kojoj su bili mozaici životinja. Velika crkva ima grčke natpise koji govore da je bila posvećena „slavnom mučeniku“, ali ne i kom.
U vreme izgradnje crkve, Vizantijsko carstvo je kontrolisalo Izrael, a natpis u crkvi navodi da je crkva proširena za vreme cara Tiberija Drugog Konstantina, koji je vladao od 578. do 582. Izrael i susedna područja osvojio je islamski Rašidunski kalifat između 634. i 638. Međutim, uprkos rastu islama na tom području, crkva je procvetala, a napuštena je tek u 10. veku, otkrili su arheolozi.
Crkva je pronađena tokom iskopavanja 2017. godine. Nalazi se oko 24 kilometra jugozapadno od Jerusalima u Judejskim brdima, napisao je Benjamin Storčan, arheolog Izraelske uprave za antikvitete koji je vodio iskopavanja u crkvi, u članku objavljenom u jesenjem izdanju časopisa „Biblikal arhaeolodži rivju“. Storčan je zgradu nazvao „Crkva slavnog mučenika“.
„U svojoj najranijoj fazi [u petom veku] Crkva slavnog mučenika sastojala se od jednostavne, skromne kapele u pećinskoj komori“, napisao je on u članku, ističući da je u šestom veku proširena na značajnu gornju crkvu ukrašenu mozaicima. Ljudi su zatim pećinsku odaju pretvorili u grobnicu u kojoj su možda bili posmrtni ostaci nepoznatog mučenika.

Ikonoborstvo sakrilo tragove

Crkva nosi ožiljke drevnog ikonoborstva – namerno uništavanje određenih artefakata i slika. Arheolozi su otkrili da su neki od mozaika prvobitno bili ukrašeni zoomorfnim (životinjskim) slikama, ali su oni namerno uništavani. Mozaici su zamenjivani mozaičnim pločicama ili kamenjem kako bi zamaglili originalni dizajn“, napisao je Storčan u članku.
„Verujem da je ikonoborstvo u Crkvi slavnog mučenika učinjeno tokom 6. veka“, rekao je on za „Lajv sajens“, napominjući da je taj čin verovatno izveden zbog „hrišćanskih unutrašnjih reformi“ ili promena pravila. Međutim, dok su ikonoborci uništavali zoomorfne slike, ostavili su ostale slike životinja na drugim mestima, „To se vidi jer pod kapele na kome su prikazane mnoge ptice nije uništen i datiran je na kraj 6. veka“, rekao je Storčan.

Ko je bio nepoznati slavni mučenik?

Iako arheolozi ne znaju identitet mučenika, jedna mogućnost je to bio čovek po imenu Zahariju, ime koje se nekoliko puta koristi u Bibliji. Drevni zapisi ukazuju na to da je grobnica hrišćanskog mučenika pod tim imenom pronađena u blizini u petom veku, a tekstovi tvrde da se u blizini mesta iskopavanja nalazi svetilište posvećeno Zahariju, što znači da bi ova crkva mogla biti to svetilište. Međutim, čak i ako je crkva bila posvećena Zahariju, sačuvani tekstovi ne razjašnjavaju o kojem je Zahariju reč.
Zaharije je bilo uobičajeno ime u Bibliji, napisao je Stočan u članku, napominjući da bi Zaharije mogao biti i ime nepoznate verske figure koja nije opisana u Bibliji.
„Ipak se nadamo da će sa tekućim proučavanjem hiljada artefakata otkrivenih tokom iskopavanja, novi i važni tragovi otkriti pravi identitet misterioznog slavnog mučenika“, napisao je Storčan u članku.
Jevrejin posmatra delove javne zgrade iz perioda Drugog hrama (516. p.n.e. – 70. n.e.) koja se smatra jednom od najluksuznijih do danas nađenih - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Izrael otvara veliko arheološko otkriće u Jerusalimu /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala