Izrael otvara veliko arheološko otkriće u Jerusalimu /foto, video/

© AFP 2022 / EMMANUEL DUNANDJevrejin posmatra delove javne zgrade iz perioda Drugog hrama (516. p.n.e. – 70. n.e.) koja se smatra jednom od najluksuznijih do danas nađenih
Jevrejin posmatra delove javne zgrade iz perioda Drugog hrama (516. p.n.e. – 70. n.e.) koja se smatra jednom od najluksuznijih do danas nađenih - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Izraelski arheolozi otkrili su u Jerusalimu raskošnu zgradu staru više od 2000 godina, u kojoj su svojevremeno verovatno dočekivani pripadnici elite i ugledni ljudi na putu ka obližnjoj Hramovnoj gori (danas džamija Esplanada).
Zgrada datira iz perioda Drugog hrama jevrejske istorije i verovatno je sagrađena oko 20. ili 30. p.n.e. U prvom veku naše ere, samo deceniju pre nego što su Rimljani uništili hram, Jerusalim je bio grad u procvatu, brujao je od hodočasnika i munjevito se gradio.
© AFP 2022 / EMMANUEL DUNANDDelovi javne zgrade iz perioda Drugog hrama (516. p.n.e. – 70 p.n.e), koja se smatra jednom od najluksuznijih do danas otkrivenih.
Delovi javne zgrade iz perioda Drugog hrama (516. p.n.e. – 70 p.n.e), koja se smatra jednom od najluksuznijih do danas otkrivenih. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Delovi javne zgrade iz perioda Drugog hrama (516. p.n.e. – 70 p.n.e), koja se smatra jednom od najluksuznijih do danas otkrivenih.
Pogled na njegov užurbani život pre nekih 2000 godina modernim posetiocima ponudiće nedavno otkrivena velika zgrada koja će uskoro biti deo staze kroz tunele Zida plača, objavile su u četvrtak Uprava za antikvitete i Fondacija za nasleđe Zida plača.
„Ovo je nesumnjivo jedna od najveličanstvenijih javnih zgrada iz perioda Drugog hrama ikada otkrivena izvan zidina Hramovne gore u Jerusalimu“, rekao je za „Jerusalim post“ Šlomit Veksler Bdolah, direktor iskopavanja iz Jerusalimskog zavoda za antikvitete u Izraelu.
Struktura je sadržala dve impozantne prostorije ukrašene složenim korintskim kapitelima koji su izlazili iz zidova. Povezivala ih je druga komora sa raskošnom fontanom. Zgrada se nalazila na glavnom putu koji je sa zapada vodio do Hramovne gore, rekao je Veksler Bdolah. Sobe su imale drvene sofe u uglu zidova, gde su posetioci mogli da se odmaraju, piju i jedu zavaljeni.
„Nameštaj nije preživeo, ali još uvek možemo da uočimo njihov trag na zidovima“, rekla je.
Mordekaj Soli Elijav, predsednik Fondacije zaostavštine Zida plača, naglašava da će „posetioci prvi put videti fascinantna otkrića i prošetati se celom trasom među ostacima zida iz perioda Drugog hrama, koji ilustruju kompleksnost jevrejskog života u Jerusalimu između Hasmonejsa i rimskog perioda“.

Unutrašnjost zgrade

Deo ove konstrukcije prvi put je otkriven u 19. veku tokom rada britanskog arheologa Čarlsa Vorena, koji je stigao do krova jedne od komora i kroz nju je prodirao u zgradu. „Konstrukcija je bila potpuno ispunjena zemljom, ali samo gledajući najviše delove zidova shvatio je da je to važna građevina“, prokomentarisao je Veksler Bdolah.
„Više od jednog veka kasnije ponovo su započeta iskopavanja, a poslednjih godina zgrada je potpuno otkrivena. „Uspeli smo da dođemo do poda i prikupimo keramiku i novčiće, kao i organske uzorke za datiranje ugljenika 14, što nam je sve omogućilo da shvatimo kada su građevinski radovi započeli“, dodao je on.
Između prvog veka pre nove ere i prvog veka nove ere Jerusalim je bio svedok mnogih građevinskih radova jer su podizane nove zgrade, a stare su proširivane. Nisu znali da će vrlo brzo grad biti uništen.
© AFP 2022 / EMMANUEL DUNANDJevrejka se moli pred podzemnim delom Zapadnog zida u Jerusalimu, 8. jula 2021.
Jevrejka se moli pred podzemnim delom Zapadnog zida u Jerusalimu, 8. jula 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Jevrejka se moli pred podzemnim delom Zapadnog zida u Jerusalimu, 8. jula 2021.
Zgrada je prošla važne transformacije. Jedna od trpezarija je iskopana i pretvorena u ritualno kupatilo sa kadom (mikve) dugom oko sedam metara.
„Prekrasan pod je uklonjen, a zid srušen. To je najveći mikve koje smo ikada pronašli u Jerusalimu“, pojašnjava on.
Stepenice i mikve su i danas vidljivi. Hodočasnici su morali da posete Hram u stanju ritualne čistoće, što je zahtevalo potapanje u mikveu.
U gipsu kojim se prekrivao bazen pronađeni su novčići iz 54. do 55. godine nove ere, samo nekoliko godina pre uništenja Hrama.
Novootkrivena zgrada trebalo bi da bude integrisana u plan puta Tunela Zida plača i otvorena za javnost narednih nedelja.
„Nova ruta daje bolji uvid u složeni i važan lokalitet poznat kao Tuneli Zida plača, istovremeno naglašavajući razmere ove veličanstvene zgrade“, rekao je arhitekta Šachar Puni.
© AFP 2022 / EMMANUEL DUNANDJevrejin posmatra delove javne zgrade iz perioda Drugog hrama (516. p.n.e. – 70. n.e.) koja se smatra jednom od najluksuznijih do danas nađenih
Jevrejin posmatra delove javne zgrade iz perioda Drugog hrama (516. p.n.e. – 70. n.e.) koja se smatra jednom od najluksuznijih do danas nađenih - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Jevrejin posmatra delove javne zgrade iz perioda Drugog hrama (516. p.n.e. – 70. n.e.) koja se smatra jednom od najluksuznijih do danas nađenih
„Otvara se nova putanja za posetioce koja prolazi kroz zgradu i vodi do prostranog kompleksa u podnožju Vilsonovog luka (jednog od mostova koji vodi do Hramovne gore), koji su takođe iskopale Fondacija za nasleđe Zida plača i Antike Uprave“, dodaje arhiteksta.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala