- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Tokovi novca: Kako evropske banke obrću milijarde preko poreskih rajeva

Evri - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Najveće evropske banke godišnje u proseku knjiže 20 milijardi evra (23,7 milijardi dolara) u poreskim oazama, što čini oko 14 odsto njihove ukupne dobiti, prema danas objavljenom izveštaju Poreske opservatorije EU.
U izveštaju su razmatrane aktivnosti 36 sistemskih evropskih banaka, sa sedištem u 11 zemalja širom Evrope, koje podležu obavezi izveštavanja o poslovanju u svakoj zemlji sveta od 2015. godine, prenosi Si-en-bi-si.
Na listi poreskih rajeva u ovom izveštaju nalazi se 17 jurisdikcija: Bahami, Bermuda, Britanska Devičanska ostrva, Kajmanska ostrva, Gernzi, Gibraltar, Hong Kong, Irska, Ostrvo Man, Džerzi, Kuvajt, Luksemburg, Makao, Malta, Mauricijus, Panama i Katar.
Prema nalazima studije, u periodu od 2014. do 2020. godine čak 65 odsto bankarskih profita je prijavljeno da je ostvareno u inostranstvu preko povezanih preduzeća, dok su istraživači utvrdili i dokumentovali neravnotežu između podataka o visini profita koji je navodno ostvaren i knjižen u nekim zemljama i broja zaposlenih koji se tamo nalaze.
Tako je dobit po zaposlenom daleko veća u poreskim rajevima nego u drugim zemljama, navodi se u izveštaju, pri čemu podružnice u poreskim rajevima prijavljuju visoku profitabilnost i profitne margine.
Istraživači su takođe istakli da je 25 odsto profita banaka knjiženo u zemljama u kojima je efektivna poreska stopa niža od 15 procenata.
„Sveukupno, ove činjenice ukazuju na značajno prisustvo i višegodišnju ustaljenu praksu evropskih banaka da koriste poreske oaze. Profitabilnost banaka u poreskim rajevima je abnormalno visoka i iznosi 238.000 evra po zaposlenom, za razliku od oko 65.000 evra u zemljama van tih poreskih utočišta“, navode autori studije.
Dodaju da to govori da se profit knjižen u poreskim oazama prvenstveno prebacuje iz drugih zemalja u kojima su bankarske usluge realizovane.
Korišćenje poreskih oaza znatno se razlikuje među bankama, pokazuje analiza. Prema podacima, prosečan procenat dobiti knjižene u poreskim rajevima u periodu između 2014. i 2020. godine iznosio je oko 20 odsto, pri čemu se kretao u rasponu od nula do 58 posto.
Istraživači su identifikovali nekoliko banaka sa „relativno visokim prisustvom u poreskim rajevima“.
Primera radi, HSBC banka je knjižila u proseku 58 odsto dobiti pre oporezivanja u poreskim oazama u periodu od 2014. do 2020. godine, što je čini liderom među zajmodavcima na listi Poreske opservatorije EU s najvišim procentom profita kanalisanog u poreska utočišta, navodi Si-en-bi-si, prenosi Tanjug.
Protesti u Americi protiv Amazona - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2020
Amerikanci shvatili da su opljačkani — preko poreskih rajeva
Novac - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Za većinu planetarna glad, za odabrane - rajska ostrva
Novac - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Firme iz Srbije iznele milijardu evra u ofšor zone
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala