Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Strane sile ratuju sa talibanima protiv naroda: Pokret otpora poziva Avganistance na pobunu

© AFP 2023 / Ahmad Sahel ArmanAvganistanski pokret otpora tokom obuke u oblasti Abdulah Hil okruga Dara u pokrajini Pandžšer
Avganistanski pokret otpora tokom obuke u oblasti Abdulah Hil okruga Dara u pokrajini Pandžšer  - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Nedavni sukobi u provinciji Pandžšer pokazali su da „strane sile“ ratuju zajedno sa pokretom „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) protiv avganistanskog naroda, izjavio je lider otpora u Pandžšeru Ahmad Masud.
„Napadi su pokazali da su strane sile odavno sa talibanima i da su sve češće protiv naroda Avganistana“, rekao je Masud.
On se obratio avganistanskom narodu i pozvao sve građane zemlje da se pobune protiv talibana.
„Gde god da se nalazite, bilo u inostranstvu ili u zemlji, pozivamo vas da pokrenete opštu pobunu u cilju oslobođenja i proslavljanja naše domovine. Neka svako ustane, kako god može“, rekao je Masud u video-obraćanju koji je objavio.

Borićemo se do kraja

Nakon opštepoznatih događaja, Avganistan bi mogao da se nađe u političkoj i ekonomskoj izolaciji na međunarodnoj sceni, upozorio je.
U isto vreme, lider otpora dodao je da su militanti „Talibana“ ubili neke članove njegove porodice, uprkos molbama.
Međutim, istakao je da će se pokret otpora boriti do kraja - do oslobođenja Avganistana.
„Front otpora će nastaviti do kraja, do poslednjeg trenutka, do oslobođenja Avganistana i pobede njegovog naroda“, izjavio je Masul.
Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Talibani su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti.
Jedina pokrajina koja do jutros zvanično nije bila pod njihovom kontrolom je Pandžšer severoistočno od Kabula. Predstavnik „Talibana“ Zabiula Mudžahid saopštio je jutros da je provincija u potpunosti prešla pod kontrolu talibana, što je Pokret otpora u Pandžšeru demantovao.
Pripadnik Talibana u Avganistanu  - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Kriza u Avganistanu
Talibani proglasili kraj rata u Avganistanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala