- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sprečena dva opasna scenarija: Crnoj Gori pretio povratak u preddržavno stanje /video/

© Sputnik / Radoje PantovićPutevi na prilazu Cetinju su zatvoreni, na ulasku u grad kulja crni gusti dim
Putevi na prilazu Cetinju su zatvoreni, na ulasku u grad kulja crni gusti dim - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Događaje vezane za ustoličenja mitropolita Joanikija prelomio je zaključak Vlade Crne Gore da bi, ukoliko ne uspe da obezbedi da to bude na Cetinju, izgubila obraz i pokazala da država ne postoji, ocenjuje profesor Fakulteta političkih nauka Časlav Koprivica.
Nije bilo lako premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću jer ga je, u određenom trenutku, kad je došlo do protesta, izdao ključni resurs, policija, kaže Koprivica, ali se pokazalo da još postoje drugi unutrašnji resursi države i da se tamo ipak zna šta su institucije.
Objašnjavajući šta se desilo za manje od 24 sata, pa je policija na Cetinju ipak reagovala rasterujući demonstrante, profesor ističe da je vlada shvatila da će se, ako ne interveniše, kompromitovati u očima građana, "a kad država ne funkcioniše i kad siledžije zavode svoj red, vraćamo se na preddržavno stanje".
„A onda bi i druga strana mogla da uzme stvar u svoje ruke. Srećom, to se nije dogodilo“, konstatuje Koprivica za Sputnjik.

Sprečena dva opasna scenarija u Crnoj Gori

Na pitanje, šta je zaključak dva burna dana na Cetinju, Koprivica ističe da, iako je rano da se pravi bilans događaja vezanih za intronizaciju mitropolita Joanikija, već jasno da je gubitnik pre svega predsednik Milo Đukanović, jer nisu uspela njegova dva načina da dođe do pobedničkog scenarija.
„Prvi je bio da se ne održi ustoličenje tamo gde Bog zapoveda a to je Cetinjski manastir, a drugi – da dođe do krvoprolića. Oni bi rekli, mi smo ih isterali. A da se druga strana povukla pred nasilništvom oni bi mogli da nastave da sprovode bezobraznu taktiku izazivanja sukoba računajući da će se vlada Crne Gore i SPC voditi razumom da bi izbegavali sukobe. S druge strane, da je došlo do scenarija B, a to je da ona realno većinska Crna Gora ne dopusti teror od strane tog političkog taloga, oni bi mogli da se predstave i u crnogorskoj javnosti, i u bivšoj Jugoslaviji, a i u inostranstvu kao borci za slobodu koji su žrtve pravoslavnog fundamentalizma“, objašnjava Koprivica.
Kad je reč o SPC, profesor posebno ističe da se ona nije povukla pred nasilnicima i da je pokazala da je sposobna da se nosi s najbizarnijim svetovnim fenomenima a da pritom ne izgubi svoj duhovni karakter
Koprivica istovremeno odbacuje kao besmislenu tvrdnju Đukanovića da je ovo Pirova pobeda SPC.
„Tvrdnja da je ovo Pirova pobeda SPC je pokušaj da se onim najlakovernijima baci prašina u oči da ne bi shvatili da je ovo ozbiljan poraz Đukanovića i njegovog pokušaja da sa mesta predsednika Crne Gore ne samo ruši institucije nego i da rizikuje zapodevanje građanskog rata u Crnoj Gori“, zaključuje sagovornik Sputnjika.

I strani faktor je uticao

U odluci da se obezbede uslovi za ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju ne treba izgubiti iz vida ni uticaj stranog faktora koji je takođe procenio da bi u suprotnom država Crna Gora bila kompromitovana, veruje Koprivica.
Ne bih žurio sa zaključkom da je ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju, oko kog su se saglasile sve partije unutar vladajuće koalicije, šansa za njihovu buduću bolju saradnju jer, kako ističe Koprivica, ne treba izgubiti iz vida ni uticaj stranog faktora.
Profesor Koprivica napominje da su strane ambasade nedeljama unapred znale šta se sprema u Crnoj Gori, te da su ocenile da ako se odgodi ustoličenje mitropolita Joanikija može doći do ozbiljnih sukoba, ali i da bi time bio poljuljan, kako kaže, inače prilično sporni kredibilitet Vlade.
„Shvaćeno je da je bolje da se sačuva obraz države i pokaže u poslednjem trenutku da ipak postoji država Crna Gora i da ne mogu bukači i uličari da zavode red“, kaže naš sagovornik dodajući da bi ideja da se mitropolit ne može ustoličiti na Cetinju značila ili da je taj grad neka posebna država kao Monako, ili da se vraćamo na tribalizam gde svako može da stavi nogu na svoju među i kaže – dalje nećeš moći.
Joanikije i Porfirije stigli u Podgoricu - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
REGION
„Biblijski događaj, preovladao je razum“ - poruka iz Hrama u Podgorici/video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala