Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Pala Dolina lavova: Talibani u potpunosti kontrolišu Avganistan?

© REUTERS / Stringer AfghanistanMilitanti pokreta Taliban u Avganistanu
Militanti pokreta Taliban u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
Avganistanska provincija Pandžšir nalazi se u potpunosti pod kontrolom „Talibana“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), izjavio je predstavnik pokreta Zabiula Mudžahid na tviteru.
Međutim, ubrzo su tu informaciju demantovali pripadnici Pokreta otpor. Oni tvrde da provincija nije zauzeta, ističiću da nameravaju da nastave borbu.
„Poslednje uporište neprijatelja-najamnika u potpunosti je zauzeto. Poslednji napori da se osigura puna bezbednost u državi doneli su rezultate i provincija Pandžšir je prešla pod punu kontrolu Islamskog emirata (politički sistem talibana)“, navodi se u poruci Mudžahida.
On je dodao da jedan broj pobunjenika pretrpeo poraz u borbama, dok su drugi pobegli. Talibani su uverili stanovnike Pandžšira da neće vršiti osvetu nad njima.
Provincija Pandžšer (koja se još zove Dolina lavova) bila je jedini deo Avganistana koji talibani nisu kontrolisali, nakon što su preuzeli kontrolu nad Kabulom sredinom avgusta. Ovde se sa svojim pristalicama povukao Ahmad Masud, sin vođe avganskih Tadžika kojeg su devedesetih godina ubili talibani.
Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
SVET
U Pandžširu poginuo portparol Pokreta otpora talibanima?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala