- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski „Makron“ koga je pominjao čak i Bajden: Šire se glasine o novoj političkoj sili u Sofiji

CC0 / Pixabay / Zgrada bugarskog parlamenta
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
Pratite nas
U Bugarskoj će se uskoro pojaviti novi politički projekat čiji će učesnik težiti ka tome da igra glavnu ulogu – reč je o budućoj stranci ministra ekonomije Kirila Petkova – bugarskog „Makrona“, koga je spominjao i predsednik SAD Džo Bajden.
Prema rečima voditelja radija „BNR“ Petra Volgina, s obzirom na aktuelni uspeh Petkova, njegova buduća stranka sigurno će biti popularna među biračima.
Volgin smatra da će Petkov i njegov kolega – ministar finansija Asen Vasilev koji će, kako se očekuje, zajedno biti na čelu buduće stranke, pokušavati da na sve načine privuku biračko telo. Novinar je to uporedio sa predizbornom kampanjom predsednika Francuske Emanuela Makrona pre četiri godine, kada se budući predsednik „uporno dodvoravao kako biračima desnice, tako i biračima levice“.
„Veoma je indikativan i odnos medija prema stranci ministara. Većina medija se raduje toj stranci još pre njenog zvaničnog pojavljivanja. Na isti način su se ponašali francuski mediji kada je objavljeno da se Emanuel Makron kandiduje za predsednika. Gotovo svi su stalno objašnjavali čitaocima, slušaocima i gledaocima kako je Makron predivan čovek i koliko bi bilo dobro ukoliko bi on došao na čelo države. I došao je“, objašnjava Volgin.
Kako dodaje, uspeh budućeg projekta u Bugarskoj predodređuje i podrška evroatlantskih partnera. Volgin podseća kako je Bajden spomenuo Petkova zajedno sa predsednikom Bugarske Rumena Radeva na samitu inicijative Tri mora u Sofiji 8. jula. Bajden je pozdravio učesnike sastanka putem video-poruke i zahvalio Radevu i Petkovu za organizovanje foruma.
„Neosporna je podrška naših evroatlantskih partnera budućoj stranci. Nije ni potrebno komentarisati to što je Bajden spomenuo Kirila Petkova po imenu u svom obraćanju učesnicima projekta 'Tri mora'“, dodao je novinar.
Premijer Bugarske Stefan Janev takođe je saopštio da bi bio spreman da podrži projekat Petkova i Vasileva.
Podsetimo, predsednik Bugarske Rumen Radev potvrdio je mogućnost da se u zemlji održe istovremeno predsednički i parlamentarni izbori.
Bugarski premijer Bojko Borisov glasa na parlamentarnim izborima u Sofiji. - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
REGION
Politička kriza u Bugarskoj: Bivši premijer Borisov se vraća u igru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala