- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

SAD: U avgustu tri puta manje novih radnih mesta, ugrožen plan podsticaja privredi

© AP Photo / Mark SchiefelbeinNa udaru SAD preko STO najviše je bila Kina, koju je Tramp optužio da ima povlašćeni položaj u STO
Na udaru SAD preko STO najviše je bila Kina, koju je Tramp optužio da ima povlašćeni položaj u STO - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
Pratite nas
U Sjedinjenim Državama je u avgustu 2021. godine otvoreno samo 235.000 novih radnih mesta, objavilo je Ministarstvo rada, što po oceni TV stanica Si-En-En i Si-En-Bi-Si predstavlja ogromno razočaranje, jer je cifra tri puta manja od očekivanja analitičara.
Ekonomisti koje je anketirala kompanija „Dau Džons“ predviđali su da će poslodavci otvoriti 720.000 novih radnih mesta.
Stopa nezaposlenosti se spustila na 5,2 odsto u avgustu sa 5,4 procenta u julu, što je u skladu sa procenama.
Ukupan broj novootvorenih radnih mesta prošlog meseca je najniži od januara ove godine i rezultat je pojačanog straha od pandemije i zabrinutosti zbog posledica koje bi rastući broj slučajeva kovida mogao da ima na, do sada, uglavnom snažan oporavak poslovne aktivnosti.
Slab avgustovski izveštaj o zapošljavanju mogao bi da pomuti planove Federalnih rezervi, koje odmeravaju da li da smanje deo ogromnih podsticaja privredi, čiji je iznos povećan nakon izbijanja korona epidemije početkom 2020.
Američko Ministarstvo rada je saopštilo takođe da je revidiralo naviše podatke o broju novih radnih mesta za prethodna dva meseca. Brojka za jul je povećana na 1,05 miliona novootvorenih radnih mesta u odnosu na prvobitnu procenu od 943.000, dok je za jun povećana na 962.000 sa prethodno objavljenih 938.000.
Plate u SAD su nastavile rast u avgustu, pri čemu su na godišnjem nivou povećane za 4,3 posto, a na mesečnom za 0,6 procenata.
Stopa učešća radne snage nije se promenila i iznosi 61,7 odsto, što je i dalje znatno ispod nivoa od 63,3 procenta u februaru 2020, mesec dana pre proglašenja pandemije.
Zaposlenost je takođe ostala znatno ispod nivoa pre kovida, pri čemu je broj zaposlenih manji za 5,6 miliona radnika, a ukupna radna snaga je manja za 2,9 miliona nego pre pandemije, prenosi Blic.
Američki predsednik Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Bajden predstavio novi plan: Koštaće 1,2 hiljade milijardi dolara /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala