Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Uzalud potrošene milijarde: Švajcarski list o američkom „nasleđu“ u Avganistanu

© AP Photo / Hoshang HashimiAmerički vojnici u Avganistanu
Američki vojnici u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
Pratite nas
Amerika je uložila u Avganistan oko bilion dolara, ali su svi pokušaji da se zemlja pretvori u demokratsku pravnu državu – propali, piše švajcarski list „Noje cirher cajtung“.

Prema navodima lista, milijarde američkih poreskih obveznika potrošene su na rat, a samo manji deo novca otišao je na obnovu zemlje. Zbog rasipanja i necelishodnog korišćenja novca, Vašington se nije uspešno pokazao u Avganistanu, smatra autor članka.

Milijarde dolara uzalud su potrošene i nakon povlačenja SAD iz Avganistana malo šta će ostati, ističe list.

Krah američkih planova za Avganistan

Kao što je poznato, nakon gotovo 20 godina rata, vlast u Avganistanu ponovo je u rukama pokreta „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji).
S tim u vezi, „Noje cirher cajtung“ piše da je propao plan bivšeg američkog predsednika Džordža Buša Mlađeg i njegove vlade da pretvore Avganistan u demokratsku pravnu državu. Autor članka kaže da je od tog plana ostalo oko 240.000 žrtava i visoki računi za američke poreske obveznike.
Prema podacima specijalnog generalnog inspektora za obnovu Avganistana, Amerikance je rat koštao već skoro bilion dolara. Kako se navodi, najveći deo tog novca, odnosno 837 milijardi uloženo je u rat, a svega 133 milijardi dolara na obnovu zemlje.
Međutim, podaci pokazuju da je od troškova namenjenih obnovi zemlje značajan deo otišao na bezbednost. Oko 36,3 milijardi dolara uloženo je u razvoj zemlje, odnosno u infrastrukturne projekte, socijalne programe, kao i zdravstveni sistem.
„Troškovi američke vlade na projekte humanitarne pomoći ograničeni su na 4,2 milijarde dolara“, piše švajcarski list.

Novac nije doneo očekivani uspeh

Platforma „ProPablika“ prikupila je izveštaje jednog nadzornog resora koji istražuje rasipanje, prevaru ili zloupotrebu novca poreskih obveznika.
S tim u vezi, u izveštaju generalnog inspektora iz 2015. godine otkriveno je da je, uprkos 8,2 milijarde dolara koje su SAD potrošile na borbu protiv trgovine droge u Avganistanu, ta zemlja i dalje najveći proizvođač opijuma na svetu.
Prema podacima platforme, propali su i drugi skupi američki projekti. Jedan od takvih primera je izgradnja puteva na šta je uloženo dve milijarde dolara a sami Avganistanci nisu mogli da ih održavaju u dobrom stanju zbog nedostatka sredstava i tehničkih mogućnosti.

Nisu baš svi američki napori bili uzaludni

Međutim, švajcarski list priznaje da napori Amerikanaca u Avganistanu nisu bili potpuno uzaludni.
Autor piše da su se to vidi na primeru obrazovanja avganistanske dece, posebno devojčica, kao i da je Vašington generalno poboljšao obrazovni sistem u Avganistanu. Za vreme američkog prisustva u zemlji poboljšali su se još neki aspekti, navodi list. Konkretno, smrtnost među decom je smanjena, a životni vek ljudi produžen.
Nakon što su talibani preuzeli vlast u zemlji može da se konstatuje da avganistanske oružane snage, na čiju obuku je potrošeno mnogo novca, morale da priznaju poraz u rekordnom roku, navodi se u članku.
Korupcija, loše upravljanje i odsustvo borbenog duha samo su neki od razloga zbog čega uložen novac nije doneo očekivani uspeh, smatra autor. Efekat američkog prisustva u zemlji verovatno nije postojan u mnogim rejonima Avganistana, zaključio je švajcarski list.
Povlačenje američkih snaga iz Avganistana završeno je 30. avgusta.
Pokret Taliban je sredinom avgusta u svetlu povlačenja kontingenta Sjedinjenih Američkih Država pokrenuo ofanzivu i zauzeo sve veće gradove, objavivši kraj dvadesetogodišnjeg rata. Trenutno se rešava pitanje mehanizma upravljanja državom.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala