Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Avganistanska princeza za Sputnjik: Niko ne zna šta su se dogovorili SAD i talibani

© FotoAvganistanska princeza Soraja Malek
Avganistanska princeza Soraja Malek - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
Pratite nas
Da su zapadne snage htele, oslobodile bi Avganistan za sedam dana, izjavila je za Sputnjik avganistanska princeza Soraja Malek, unuka kralja Amanule Kana, velikog modernizatora zemlje koji je svrgnut 1929. godine tokom revolucije, i kraljice Soraje – jedne od sto najuticajnijih žena 20. veka.
Kako se osećate zbog dešavanja u Vašoj zemlji u ovako teškom trenutku?
– Osećam ogromnu bol, jer avganistanski narod već 42 godine preživljava strana mešanja, okupaciju i razaranja.
Poslednji vojnici NATO-a napustili su Avganistan. Munjevito povlačenje snaga NATO-a mnogi su kritikovali. Šta Vi mislite o tome?
– Niko ne zna do kakvog su sporazuma došli Sjedinjene Američke Države i pokret „Taliban“ (organizacija zabranjena u Rusiji) u Dohi. Sve je bilo veoma čudno: i to kako su talibani zauzeli gradove, a posebno Kabul. Ušli su sa motociklima i kamionetima, a da nisu naišli na otpor avganistanske vojske. Sve to je veoma čudno.
Za 20 godina najmoćnija vojska na svetu i vojnici iz još 41 države nisu uspeli da proteraju teroriste, kako su donedavno nazivali talibane, i bar malo pomognu u obnavljanju zemlje. To nam govori da je nekome bilo potrebno da se rat nastavi. Da su zapadne snage htele, oslobodile bi Avganistan za sedmicu.
Šta mislite o obećanjima talibana? Da li verujete da se nakon njihovog dolaska na vlast život u zemlji zaista može poboljšati?
– Ako su se talibani zaista promenili, zašto onda ljudi beže iz Avganistana. Narod je van sebe, Avganistanci napuštaju zemlju čak i peške. To se dešava upravo sada.
Ja sam sigurna da će se rat nastaviti. I ponovo će početi da se okreću islamu, kako bi, oslanjajući se na islam, „borili protiv njegovih neprijatelja“, kao što je i pre bio slučaj. Mislim da su to do sad svi shvatili.
Za 20 godina 80 odsto novca uloženog u zemlju vratilo se u džepove Zapada. Ostalo je otišlo na vojne troškove, a za civilno društvo je ostalo veoma malo. Nisu izgrađena nikakva strukturna preduzeća. Umesto toga, napravljeni su samo putevi.
Vi se dugo godina bavite problemima prava žena u Avganistanu. Nedavno je postao viralan snimak koji je pisac Haled Hoseini objavio na Tviteru. Na njemu avganistanska devojka kroz suze izražava svu svoju bol i strah pred budućnošću koje je čeka... Prema Vašem mišljenju, da li je očaj te devojke odraz svega onoga što oseća stanovništvo u Avganistanu nakon povratka talibana, a posebno žene, koje su postigle značajan napredak u društvu i koje su aktivno učestvovale u mnogim sferama društvenog života?
– Hidžab je i dalje obavezan za žene u zemlji. I to je bilo određeno ograničenje, iako su na početku američke okupacije govorili o oslobađanju žena. Naravno, nešto je učinjeno, ali uvek je preduzimano veoma malo, jer nije bilo prave želje da se nešto promeni. To je jednostavno bila propaganda. Stoga bih to s oprezom okarakterisala kao „veliki napredak“.
Šta bi međunarodna zajednica trebalo da uradi?
– U Avganistanu je trebalo postići pomirenje strana, ali to nije učinjeno. Sada mi je teško reći šta bi trebalo činiti...
Kako vidite blisku budućnost Avganistana?
Rat će se nastaviti. Ne bih volela da se vojni sukobi prebace i na teritoriju Irana.
Pripadnice vojske - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Gde je najteže, a gde je najbolje da se rodite kao žena, na kom mestu je Srbija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala