Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Talibani žele saradnju u okviru kineske inicijative „Jedan pojas, jedan put“

© AP Photo / Rahmat GulTalibani patroliraju Kabulom
Talibani patroliraju Kabulom - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Pratite nas
Avganistan pod vođstvom pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) nada se nastavku saradnje u okviru projekata kineske inicijative „Jedan pojas, jedan put“, izjavio je zamenik šefa političke kancelarije pokreta Abdul Salam Hanafi u telefonskom razgovoru sa pomoćnikom ministra spoljnih poslova Kine Vuom Đanghaom.
Razgovor je održan u četvrtak, a strane su razgovarale o situaciji u Avganistanu i pitanjima od zajedničkog interesa.
„Situacija u Avganistanu doživela je značajne promene, budućnost i sudbina zemlje ponovo su u rukama avganistanskog naroda. Prijateljstvo između Kine i Avganistana traje hiljade godina, Kina je uvek poštovala suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Avganistana i pridržavala se prijateljske politike usmerene na ceo avganistanski narod. Nadam se da će Avganistan što pre postići mir i stabilnost“, rekao je kineski političar, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kine.
Sa svoje strane, Hanafi je rekao da je Kina pouzdan prijatelj Avganistana, a avganistanski talibani su spremni da nastave da razvijaju prijateljske odnose dveju zemalja i nikada neće dozvoliti nikakvim snagama da iskoriste teritoriju Avganistana kako bi ugrozile kineske interese, a takođe će preduzimati efikasne mere za osiguravanje bezbednosti kineskih institucija i građana u Avganistanu.
„Saradnja u okviru kineske inicijative ‘Jedan pojas, jedan put’doprinosi razvoju i prosperitetu Avganistana i regiona. Avganistan se nada da će nastaviti da aktivno podržava i učestvuje u ovoj saradnji“, dodao je Hanafi.
Podsetimo, početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Talibani su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. Jedina pokrajina koja nije pod njihovom kontrolom je Pandžšer severoistočno od Kabula.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala