Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Talibani tvrde da je Pandžšir pod njihovom kontrolom; Pokret otpora - to je laž

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaTalibani u Mehtarlamu
Talibani u Mehtarlamu - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Pratite nas
Avganistanska provincija Pandžšir je pod kontrolom talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), napisao je na Tviteru predstavnik tog pokreta Bilal Karimi. Međutim, Pokret otpora Pandžšira i vršilac dužnosti predsednika Avganistana Amrula Saleh demantuju da je Pandžšir pao.
„Provincija Pandžšir je pala, sve ljudstvo i pripadnici fronta otpora su zarobljeni a Amrula Saleh (vršilac dužnosti predsednika Avganistana ) i Ahmad Masud (lider pokreta otpora) su u bekstvu“, naveo je za Sputnjik izvor u policiji u Kabulu.
Istovremeno, predstavnik za medije pokreta otpora Pandžšira Fahim Daneš je izjavio da te informacije nisu tačne i da ne treba verovati propagandi.
Oglasio se i Saleh koji je rekao da se otpor nastavlja i da nisu tačne glasine da je napustio zemlju. Ovde sam na svojoj zemlji i branim njeno dostojanstvo, napisao je na Tviteru.
„Suočavamo se s upadom talibana i njihovih saveznika iz Al Kaide i drugih terorističkih grupa regiona i izvan regiona koje, kao i obično, podržava Pakistan", rekao je Saleh u video-poruci koju je objavio indijski TV kanal Si-En-En njuz18.
Talibani nisu ušli u oblast Parijan, a prelaz Andžuman je pod kotrolom pokreta otpora. Čak i deo Karan-o-Mandžan je pod kontrolom ustanika.
Izvor iz redova pokreta otpora objašnjava za Sputnjik Avganistan pometnju u vezi s prodorom talibana u ovu provinciju, navodeći da pripadnici pokreta nekoliko dana primenjuju taktiku lažnog povlačenja.
Protivnika zbunjuju napuštenim položajima a na koje su usmereni artiljerija i višecevni bacači raketa.
Cilj je da se umanji nadmoć talibana u ljudstvu.
Oglasila se i ćerka vođe ustanika Ahamada Masuda koja je na Tviteru napisala da se otpor nastavlja i da je laž da su talibani zauzeli provinciju.

U Kabulu slave pad Pandžšira

Prema navodima talibana i izjavama očevidaca u Kabulu se pad Pandžšira slavi pucanjem u vazduh.
„Stanovnici Kabula ne treba da brinu. Puca se u vazduh. Pozivamo sve naoruđane mudžahedine da prekinu da pucaju kako one bi stradali civili“, napisao je na Tviteru zamenik predsednika komisije talibana za kulturu Ahmadula Vasik.
Pandžšir je jedina provincija Avganistana koja nije pod kontrolom talibana i nalazi se u planinskom predelu severnoistočno od Kabula.
Nakon neuspeha pregovora sa Frontom otpora Avganistana, talibani su započeli vojnu operaciju. Obe strane su izvestile o gubicima.
Talibani patroliraju Kabulom - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Kriza u Avganistanu
Talibani teraju civile da gaze preko minskih polja: Teške optužbe na račun militanata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala