Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Talibani teraju civile da gaze preko minskih polja: Teške optužbe na račun militanata

© AP Photo / Rahmat GulTalibani patroliraju Kabulom
Talibani patroliraju Kabulom - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Pratite nas
Vršilac dužnosti predsednika Avganistana Amrula Saleh izjavio je da pokret „Taliban“ (organizacija zabranjena u Rusiji) blokira pristup humanitarnoj pomoći u provinciji Pandžšir, a takođe tera civile da hodaju po minskim poljima.

„Koriste vojno sposobne muškarce iz Pandžšira kao oruđe za uklanjanje mina, teraju ih da hodaju preko minskih polja“, napisao je Saleh na Tviteru.

Prema njegovim rečima, talibani su takođe prekinuli telefonske veze, isključili struju i uskratili su pristup medicinskoj pomoći.
Saleh je pozvao UN i lidere država da obrate pažnju na „očigledno terorističko i prestupno ponašanje talibana“.
Ranije je portparol talibana Zabiula Mudžahid saopštio da su pripadnici pokreta zauzeli nekoliko oblasti u Pandžširu i četiri kontrolna punkta, dok je portparol snaga otpora Fahim Dašti saopštio da je pokret likvidirao najmanje 450 talibana, a zarobio 130.
Pandžšir je jedina pokrajina Avganistana koja nije pod kontrolom talibana i nalazi se u planinskom predelu severnoistočno od Kabula.
Nakon neuspeha pregovora sa Frontom otpora Avganistana, talibani su započeli vojnu operaciju. Obe strane su izvestile o gubicima.

Smena vlasti u Avganistanu

Usled povlačenja američkog kontingenta iz Avganistana pobunjenici su pokrenuli ofanzivu i zauzeli sve veće gradove, proglasivši kraj dvadesetogodišnjeg rata. U najskorije vreme biće utvrđen oblik vladavine, a militanti ne pristaju na prelaznu vladu.
Predsednik Ašraf Gani pobegao je iz zemlje i dva dana kasnije uputio video-poruku iz UAE u kojoj je obećao da će se vratiti. Sa druge strane, potpredsednik Avganistana Amrula Saleh izjavio je da prema Ustavu on postaje šef države i pozvao na oružani otpor talibanima.
Ašraf Gani i Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
Kriza u Avganistanu
Istina nije bitna: Procurio poslednji razgovor Bajdena i bivšeg predsednika Avganistana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala