- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Sami ćemo finansirati proizvodnju lovca „Šahmat“

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPrototip novog ruskog lovca "Šah-mat"
Prototip novog ruskog lovca Šah-mat - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Pratite nas
Rusija će sama finansirati proizvodnju lovca pete generacije „Šahmat“ (Checkmate) bez upliva stranih investicija, izjavio je Sputnjiku ministar trgovine Rusije Denis Manturov.

„To, apsolutno, ne zavisi od stranih kupaca. Pored toga, imamo celokupan budžet kako uz učešće programa Ministarstva trgovine tako i vanbudžetskih sredstava ‘Rosteha’ i Objedinjene avionske korporacije. Mada i strano učešće nije isključeno“, rekao je Manturov u okviru Istočnog ekonomskog foruma.

Prema njegovim rečima, „Šahmat“ je orijentisan pre svega na isporuke na inostrana tržišta. U isto vreme, Manturov je naveo da bi avione trebalo uvrstiti i u sastav Oružanih snaga ruske vojske.
„Još jednom napominjem da je u toku proces usvajanja odluke“, dodao je Manturov.
Premijera lakog taktičkog aviona „Šahmat“ bila je u julu 2021. godine na avio-salonu MAKS. Tada je potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov izjavio da već postoji prvi preliminarni kupac.
„Šahmat“ je laki lovac pete generacije sa jednim motorom koji će biti manje primetan za radare, pogodniji za manevrisanje i opremljen veštačkom inteligencijom. Njegovo maksimalno opterećenje će biti veće od sedam tona, a maksimalna brzina do dva maha. Kako je izjavio direktor „Rosteha“ Sergej Čemezov avion će koštati između 25-30 miliona dolara, dok slični avioni ─ francuski „Dasault rafael“ i švedski „Sab gripen“, koštaju 60-90 miliona dolara.
Istočni ekonomski forum održava se od 2. do 4. septembra u kampusu Dalekoistočnog federalnog univerziteta u Vladivostoku. Njegova glavna tema ove godine su nove mogućnosti za Daleki istok u svetu koji se menja. Generalni medijski partner Foruma je informativna agencija RIA Novosti.
Prezentacija novog vojnog aviona Šah-mat - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
„Laka konjica“ ruske avijacije zvezda avio-salona MAKS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala