- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Oglasila se Evropska komisija povodom tenzija u Crnoj Gori

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBrisel
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Pratite nas
Povodom tenzija oko ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, iz Evropske komisije poručuju da „nije na EU da komentariše mesto održavanja inauguracije lidera verske zajednice u Crnoj Gori“, ali i pozivaju na prevazilaženje podela i versku i etničku toleranciju.
„Podsticanje etničkih odnosno verskih podela i netolerancije opasno je za sigurnost i dobrobit svih građana. Širok međustranački politički dijalog u cilju prevazilaženja podela je ključan za očuvanje stabilnosti u zemlji i napredak na njenom putu ka EU“, rekla je portparolka Komisije, Ana Pisonero.
Iz Brisela poručuju da su sloboda veroispovesti, tolerancija i poštovanje temeljnih prava osnovne vrednosti EU, prenosi Tanjug.
Dodaje se da je vreme da „svi donosioci odluka u Crnoj Gori dokažu privrženost evropskom putu i evropskim vrednostima“ tako što će promovisati mir i toleranciju, zajedno raditi konstruktivno, mimo svih političkih razlika, a za dobrobit građana i evropsku budućnost zemlje.
O pripremama Crne Gore za ustoličenje mitropolita Joanikija, ali i drugim aktuelnim pitanjima, u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ govorio je prof. dr Darko Tanasković:
Cetinje - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
Podkast
Zašto je Cetinje ispit za čitav pravoslavni svet I Svet sa Sputnjikom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala