- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Zašto je Cetinje ispit za čitav pravoslavni svet I Svet sa Sputnjikom

Pratite nas
Crkveno pitanje u Crnoj Gori, dodatno usijano zbog najavljenog ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, samo je deo šireg mozaika u kom su kockice i ukrajinski raskolnici, i povampirenje sulude i mračne ideje o hrvatskoj pravoslavnoj crkvi, i pokušaji ponavljanja ukrajinskog modela u beloruskom pravoslavlju.
Pozadina je, kako zapaža šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, snažan pritisak brojnih zapadnih država, pre svega SAD s ciljem uništenja jedinstva pravoslavlja u svetu. U tom širokom poduhvatu podlokavanja temelja pravoslavlja sve je moguće i dozvoljeno, pa tako crno postaje belo, a mimo logici i zdravom razumu ustoličenje mitropolita na mestu gde se to čini vekovima proglašava se za uvredu, a predsednik države „štiti“ ustav „oslobađajući“ Cetinje od SPC. Šta na sve to kažu u Crnoj Gori? Ko su autori raskolničkih scenarija u pravoslavnom svetu? Ko i kako u Crnoj Gori pokušava da razgradi srpski identitet crkve? Zašto u građanskim državama koje bi da se diče demokratskim standardima i ljudskim pravima oni ne važe samo ako su ti građani Srbi ili Rusi? Kako zaustaviti parcelisanje i usitnjavanje pravoslavnog prostora?
Odgovore na ova pitanja potražićemo u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ čiji su gosti profesor Bogoslovskog fakulteta Boboljub Šijaković, politički konsultant Vladimir Dobrosavljević i Vladan Pavićević, stručnjak za bezbednost iz Podgorice.
Emisiju uređuje i vodi Tatajana Trikić.
Svet sa Sputnjikom, 01.09.2021.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala