- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Mi, igrači Zvezde smo popadali... Mance poginuo?! Kako poginuo?!“ /foto, video/

© Skrinšot, JutjubDragan Mance
Dragan Mance - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Pratite nas
Na današnji dan pre 36 godina tragično je izgubio život Dragan Mance, 22-godišnjak koji je svojim fudbalskim umećem i golgeterskim njuhom oduševljavao ne samo navijače Partizana, već i celu tadašnju veliku Jugoslaviju.
Dragan Mance je za pet godina u crno-belom dresu odigrao 117 utakmica i postigao 42 gola, ali je njegovo vreme tek dolazilo...
Nažalost, sin Ferdinanda i Dušanke, Goranov brat, stradao je u saobraćajnoj nesreći žureći na trening.
Mance je bio više od fudbalera, bio je ikona tadašnjeg vremena, mladi momak širokog osmeha i različitih interesovanja.
A kako se slični pronađu, tako su veliki rivali postali veliki prijatelji – Milko Đurovski, tadašnja vedeta Crvene zvezde, želeo je da zaigra sa Manceom u istom timu, ali se to nije ispunilo.
Obećanje prijatelju, Milko je održao kasnije, napravivši nezamisliv transfer iz Zvezde u Partizan i nastavivši tamo gde je Mance stao.
„Družili smo se, izlazili,poznavao sam ga iz mlađih dana, bio je fenomenalan dečko. Meni je želja bila da zaigramo zajedno u Partizanu, kao tandem. On je totalno drugačiji tip igrača od mene, ja sam više napadao sa leva, a on je bio klasičan centarfor. Bili bismo fenomenalan tandem. Nažalost, možda u nekom drugom životu“, rekao je Đurovski autoru teksta na 35. godišnjicu smrti Mancea.
Uz Milka tada je u Zvezdi igrao i njegov brat Boško koji je takođe razvio drugarski, gotovo bratski odnos sa Manceom, o čemu je Milko takođe govorio, uz sećanje na momenat kada je saznao tragičnu vest.
„Znam da mu je Boško dao kopačke, mi smo u Zvezdi tada imali 'puma' kopačke, a Partizan 'sport'. Ostale su na njegovom stolu još dugo... Fenomenalan dečko, mnogo dobar dečko... I pogine... Sećam se kao danas, završili smo trening, ušli u svlačionicu, došao je neko i rekao da je Mance poginuo. Popadali smo... Mi, igrači Zvezde... Mance poginuo?! Kako poginuo?! Kad poginuo?! Desetak minuta smo sedeli tako i razmišljali, bili smo deca, nismo mogli da verujemo da nešto tako može da se desi“, istakao je Đurovski.
Godine prolaze, ali sećanje ne bledi, Dragan Mance je bio, jeste i biće heroj navijača Partizana, a heroji nikada ne umiru.
Pročitajte i kako je o Draganu Manceu pisao novinar Sputnjika Vladimir Sudar.
Dragan Mance - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2020
Dan žalosti za „grobare“ — godišnjica pogibije „jugoslovenskog Džemsa Dina“
Divljački potez – pokušao da polomi nogu Mesiju?! /video/
Haos u Budimpešti, huligani vređali, fudbaler šokirao; Englez: Dinosaurusi postoje! /foto, video/
Četiri važna momenta iz „nevažne“ utakmice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala