- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova o američkoj vojnoj pomoći Ukrajini: Kao da dijabetičaru date šećer

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
Pratite nas
Američko pružanje vojne podrške Ukrajini može da se uporedi sa davanjem šećera dijabetičaru, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Verovatno nema ničeg lošeg u tome da vašim prijateljima, gostima nudite da dodaju šećer u čaj. Ako stavite pred njih celu posudu šećera, to govori o vašoj velikodušnosti, o tome da se brinete o njima, da vam zarad njih ništa nije teško, da ste spremni da date sve od sebe za njih, ali – samo ukoliko osoba kojoj to nudite ne boluje od dijabetesa. A vi joj nudite sve više i više šećera i ubeđujete je da, dodajući šećer u čaj, čini pravu stvar“, rekla je Zaharova.

Kako je rekla, nada se da će takvim poređenjem uspeti da u punoj meri pokaže pogubnost koketiranja sa kijevskim režimom.
Komentarišući plan Vašingtona da dodeli Kijevu novčanu pomoć u iznosu do 60 miliona dolara, Zaharova je rekla da je Rusija zabrinuta američkim aktivnostima i drugih NATO članica „koje su usmerene na podršku agresivnog militarističkog raspoloženja u Kijevu“.
„To se direktno i na najnegativniji način odražava na tok rešavanja sukoba i vodi ka eskalaciji borbenih dejstava“, ocenila je.

Vašington koristi Kijev kao antirusko oružje

Portparolka se osvrnula na ishod jučerašnjeg sastanka predsednika SAD i Ukrajina, Džozefa Bajdena i Vladimira Zelenskog, rekavši da činjenica da Vašington koristi Kijev kao antirusko oružje može da dovede do žalosnih posledica po Ukrajinu.
S tim u vezi, portparolka je istakla da su neke od posledice već prisutne. Prema njenim rečima, to su gubitak sopstvenih nacionalnih interesa, disfunkcionalna država, podređivanje interesa i funkcija sopstvene države interesima i funkcijama Amerike.
„Po mom mišljenju, to je i gubitak istorijskog identiteta“, ocenila je Zaharova, dodajući da bi Ukrajina trebalo da se vodi interesima i voljom svog naroda, a ne američkog političkog establišmenta.
Istovremeno, portparolka kaže da međunarodna zajednica mora da prizna činjenicu o građanskom ratu u Ukrajini i da traži embargo na isporuku oružja toj zemlji koja „istrebljuje sopstveno stanovništvo“.
Zelenski i Bajden sastali su se juče u Vašingtonu. Glavni rezultat američko-ukrajinskog sastanka je potpisani sporazum o vojnoj saradnji kojim će biti proširena saradnja po pitanju pogledu Crnog mora, sajber-bezbednosti i razmeni obaveštajnih podataka, a jedan od ciljeva sporazuma je suprotstavljanje „ruskoj agresiji“.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
RUSIJA
Lavrov: Zapadu odgovara Ukrajina koja će stalno lajati na Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala