- Sputnik Srbija, 1920
DRUŠTVO
Zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, Rusije i ostatka sveta

Ugrožena trećina svih vrsta drveća u svetu

CC0 / piksabej / Priroda
Priroda - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Oko trećine svih vrsta drveća u svetu je pod pretnjom nestajanja, upozorava studija o „Stanju drveća u svetu“ koju je objavila humanitarna organizacija „Botanikal gardens konzervejšen internešenel“.
Od 58.497 vrsta drveća, koliko je obuhvaćeno studijom, zaključeno je da je 30 odsto (17.500) pod pretnjom izumiranja, a još sedam odsto je „moguće pod pretnjom“. Nedostaju podaci o proceni 21 odsto vrsta, a za nešto više od 40 odsto smatra se da više nisu u opasnosti.
Krčenje šuma da bi se napravio prostor za poljoprivredu predstavlja najveću pretnju po drveće. Čak i rasprostranjeno drveće poput magnolije spada u najugroženije vrste, a nisu pošteđeni ni hrast, javor i ebonovina.
Smatra se da su ukupno 142 vrste nestale, a da je 440 vrsta na putu da nestane, kao i da manje od 50 vrsta drveća postoji u divljem stanju u svetu.

„Brojne vrste su na ivici nestajanja, neke imaju samo po jedan živi primerak“, rekao je Žan-Kristof Vi, generalni direktor fondacije Franklinija, sa sedištem u Švajcarskoj, prilikom predstavljanja izveštaja.

On je rekao da je i dalje šokanatan nivo uklanjanja šuma, iako drveće igra vitalnu ulogu u prirodi, pruža stanište za brojne biljne i životinjske vrste, apsorbuje ugljen-dioksid i daje sastojke za neke lekove.
Najveći udeo ugroženih vrsta je u tropskim oblastima Afrike, posebno na Madagaskaru i Mauricijusu gde je 59 odnosno 57 odsto vrsta u opasnosti.
„Vrste drveća koje su evoluirale milionima godina, prilagođavajući se klimatskim promenama, ne mogu da prežive lavinu ljudskih pretnji“, upozorio je Žan-Kristof Vi.
Šumski ekosistemi mogu da nestanu kada su izloženi brojnim pretnjama, kao što su požari, eksploatacija šuma i rasparčavanje staništa, što može da dovede do nagle ekološke promene, navodi se u izveštaju, prenosi Energetski portal.
Vi smatra da je restauracija šuma najbolji način borbe protiv klimatskih promena.
Zagađenje životne sredine - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Može li Srbija da spreči zagađivanje životne sredine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala