Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Snage avganistanskog otpora ubile 350 talibana

© AP Photo / Jalaluddin SekandarPripadnici pokreta otpora u Avganistanu
Pripadnici pokreta otpora u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
Pratite nas
Snage pokreta otpora u Pandžšeru saopštile su da su preko noći ubile 350 pripadnika pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), a njihovo oružje je zaplenjeno, navodi se u saopštenju Fronta nacionalnog otpora Avganistana.
„Tokom noći su borci nacionalnog otpora ubili 350 terorista Talibana koji su pokušavali da zauzmu područja u dolini Pandžšer. Njihovo oružje je zaplenjeno“, saopštio je na Tviteru Front koji govori u ime snaga otpora.
Pandžšer je i dalje jedina avganistanska pokrajina van talibanske kontrole, koja se nalazi u planinskim oblastima severoistočno od Kabula. U četvrtak je televizija „Al Džazira“ javila pozivajući se na izvor u Talibanu, da su talibani odlučili da pokrenu vojnu operaciju protiv snaga Fronta otpora Avganistana u pokrajini Pandžšer nakon neuspeha pregovora sa vođom otpora Ahmadom Masudom.
Početkom avgusta talibani su pokrenuli ofanzivu na vladine snage u Avganistanu. Talibani su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. U noći 16. avgusta predstavnik talibanske političke kancelarije Muhamed Naim izjavio je da je rat u Avganistanu završen, a da će oblik vladavine u državi uskoro biti ustanovljen. Jedina oblast koju talibani ne kontrolišu je pokrajina Pandžšer severoistočno od Kabula, jedan od najmanjih regiona u zemlji po površini i broju stanovnika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala