- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Odbacujemo sve izveštaje OZHO o hemijskom oružju u Siriji

© East News / Peter DejongOZHO- Organizacija za zaštitu hemijskog oružja
OZHO- Organizacija za zaštitu hemijskog oružja - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
Pratite nas
Rusija odbacuje prošle i buduće izveštaje Grupe za istragu i identifikovanje Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) s obzirom da je njen cilj da izvrši politički nalog protiv sirijskih vlasti, izjavila je zamenica stalnog predstavnika Rusije pri UN Ana Jevstignjejeva.
Danas se održava sednica Saveta bezbednosti UN u vezi sa predmetom koji se tiče hemijskog oružja.
„Koren svih problema sa tim predmetom vidimo u činjenici da je za naše zapadne kolege već odavno postao jedan od instrumenata kažnjavanja vlasti u Damasku koje im ne odgovaraju. Stoga je beskorisno tražiti u njemu neku vezu sa primenom ili odsustvom primene hemijskog oružja na teritoriji Sirije“, rekla je ona.
Prema njenim rečima, tehnički sekretarijat OZHO postaje realizator te nelojalne politike, pretvarajući organizaciju „u instrument za kažnjavanje onih koji se ne dopadaju drugim državama ili ih ometaju u sprovođenju geopolitičkih želja“.
Zamenica stalnog predstavnika Rusije pri UN kaže da raste broj dokaza grubog i namernog narušavanja Konvencije o zabrani hemijskog oružja od strane tehničkog sekretarijata OZHO.

„Cilj rada Grupe nije da vrati realnu sliku dešavanja, već ubrza izlaganje uz zaključak o krivici Damaska, odnosno da izvrši politički nalog. Zato odbacujemo zaključke već objavljenih izveštaja Grupe o sirijskog Latemni i Sarakibu, kao i buduće njene proizvode“, istakla je.

Sirijske vlasti više puta su isticale da nikada nisu koristile hemijsko oružje protiv civila i terorista, a da je čitav hemijski arsenal zemlje uklonjen iz Sirije pod kontrolom OZHO.
OZHO - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Rusija: Odnos prema Siriji u okviru OZHO - još jedan dokaz dvoličnosti Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala