Rusija: Odnos prema Siriji u okviru OZHO - još jedan dokaz dvoličnosti Zapada

© AP Photo / Peter DejongOZHO
OZHO - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Pratite nas
Dvoličnost zapadnih zemalja u odnosu prema radu Organizacije za zabranu hemijskog oružja  (OZHO) jasno se pokazala na pitanju nacrta odluke o lišavanju Sirije prava koje ima po Konvenciji, ocenili su u stalnom predstavništvu Rusije u toj organizaciji.

Kako navode predstavnici Rusije, Francuska je uz podršku drugih država Zapada iznela na razmatranje Konferencije država-učesnica nacrt odluke o lišavanju Sirije prava i to na osnovu tendencioznih navoda iz prvog izveštaja tima Tehničkog sekretarijata OZHO.

Rusija je predložila da se unese i dopunska tačka na dnevni red, ali su se tome odmah usprotivili koautori antisirijske odluke, pokušavši da ubede predstavnike Rusije da razmatra postojeći dnevni red ali su na kraju stavili pitanje na glasanje.

Ruski predlog je odbijen, ali izuzetno veliki broj onih koji su se uzdržali od glasanja govori o tome da ne žele da budu dovedeni u vezu sa kursom koji su zauzele zapadne zemlje na čelu sa SAD.

„To što se dogodilo je još jedno svedočanstvo kako poznata grupa zemalja nameće u Organizaciji svoja pravila na štetu međunarodnog prava i tako na sve načine politizuje njenu delatnost, nastojeći da realizuju svoje geopolitičke interese“, navodi se u saopštenju ruskog predstavništva pri OZHO.

Podsetimo, u julu 2020. godine, Izvršni savet OZHO dalo je Siriji 90 dana da obavesti organizaciju o fabrikama koje su proizvodile hemijsko oružje, a koje je navodno upotrebljeno u martu 2017. godine, kao i da se izjasni o hemijskom oružju koje navodno trenutno poseduje.

U novembru je izvršni direktor OZHO Fernando Arijas rekao da Sirija nije ispoštovala rok od 90 dana da prijavi oružje koje je navodno korišćeno u El Latamini i otkrije preostale zalihe. Zbog toga su Francuska i brojne druge zemlje predložile ovoj organizaciji da „suspenduje prava i privilegije“ Sirije, a konkretno je predloženo da joj se oduzme glas u organizaciji.

Moskva i Damask više puta su optuživale OZHO za pristrasnost u istrazi incidenata u Siriji i dovodile u pitanje zaključke tehničkog sekretarijata OZHO. Sirijske vlasti navele su da nikada nisu koristile hemijsko oružje protiv civila i terorista, a čitav hemijski arsenal zemlje uklonjen je iz Sirije pod kontrolom OZHO.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala