- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Četiri važna momenta iz „nevažne“ utakmice

© AFP 2023 / OLI SCARFFMile Svilar
Mile Svilar - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
Pratite nas
Fudbalska reprezentacija Srbije se posle višemesečne pauze okupila i odigrala veoma važnu utakmicu, iako ona nema rezultatski značaj. Ipak, višestruki su benefiti duela sa Katarom, timom koji revijalno učestvuje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine čiji je domaćin.
Selektor Dragan Stojković Piksi je uradio najmanje četiri dobre stvari u duelu sa Katarom, a one mogu imati veliki značaj za dalji život srpske reprezentacije.
Piksi je iskoristio priliku da u praktično prijateljskoj utakmici potvrdi ideologiju koju je prezentovao u prvom delu kvalifikacionog ciklusa – nema „zakucanih“ mesta u timu i igraće oni koji su u najboljoj formi.
Stojković je odlučio da na duel u mađarskom Debrecinu izađe u veoma ofanzivnoj formaciji, što je i najavio – Srbija igra napadački fudbal i nema nameru da odustane od toga, ali je to bilo i očekivano.

Slučaj „Birmančević“

Piksi je u prvi tim smestio Veljka Birmančevića, momka koji igra fenomenalno u švedskom Malmeu i dodelio mu je ozbiljan zadatak.
Birmančević, po vokaciji ofanzivni vezista, dobio je mesto na poziciji levog veznog fudbalera, sa značajnim defanzivnim zadacima što je nekadašnji omladinac Partizana i igrač Čukaričkog obavio na sjajan način.
Srpski fudbaler Veljko Birmančević - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Momak u formi života – Birmančević za Sputnjik o Malmeu, brutalnim igrama i pozivu Piksija

Jović kao primer

Pored nagrađivanja za odlične partije, Piksi je promovisao još jedan princip za poštovanje – utakmicu bez rezultatskog značaja je iskoristio da pruži minute igračima koji ih u svojim klubovima nemaju.
Luka Jović je predstavnik te grupe igrača, sjajni napadač i dalje nema pravu minutažu u Real Madridu, ali je ponovo ostavio odličan utisak u srpskom dresu, trčanjem, zalaganjem, učestvovanjem u organizaciji akcija i konačno golom.

Kapitenski povratak

Srpski tim je u prethodnim kvalifikacionim akcijama imao velike poteškoće sa brojem defanzivaca, naročito sa pozicijom centralnog u formaciji sa tri igrača gde su se menjali, između ostalih, čak i Aleksandar Kolarov, levi bek, i Nemanja Gudelj, defanzivni vezni.
Veliki benefit Piksijeve harizme i pristupa je povratak Matije Nastasića, momka koji je godinama bio van tima iako je imao sve predispozicije i kvalitet da se nađe u reprezentaciji.
Piksi ga je vratio u tim, dodelio mu i kapitensku traku u odsustvu Dušana Tadića i Stefana Mitrovića te dobio još jednog važnog igrača u rotaciji na defanzivnim pozicijama.

Mile je Srbin

Delovalo je da saga o tome za koju reprezentaciju će nastupati Mile Svilar traje godinama, ali je ona konačno okončana – sin nekadašnjeg čuvara mreže Radeta Svilara je bio velika želja Belgije, ali su stvari bile jasne odavno.
Ipak, iz nekog razloga je moralo da se sačeka i tome je došao kraj, Svilar je konačno dobio poziv i ostvario je svoje snove.
Piksi mu je pružio priliku u drugom poluvremenu i poslao poruku svoj srpskoj deci iz dijaspore – ukoliko zasluže, imaće šansu da zaigraju za omiljeni dres.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala