Momak u formi života – Birmančević za Sputnjik o Malmeu, brutalnim igrama i pozivu Piksija

© AFP 2023 / ERIKA SANTELICESSrpski fudbaler Veljko Birmančević
Srpski fudbaler Veljko Birmančević - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Pratite nas
Veljko Birmančević, dvadesettrogodišnji srpski fudbaler, igra sezonu karijere u švedskom Malmeu i za Sputnjik je pričao o odluci da ode u Skandinaviju, uslovima u klubu i poziviju selektora Dragana Stojkovića.
Birmančević je ove godine odlučio da karijeru nastavi da gradi u inostranstvu, te je posle tri sezone u Čukaričkom prešao u redove šampiona Švedske – Malmea.
Brzonogi krilni napadač nije mnogo razmišljao kada je stigao poziv kluba u kom je ponikao Zlatan Ibrahimović.
„Ova ponuda i opcija je bila najkonkretnija i pokazala se kao odličan izbor. Malme je klub sa dugom istorijom, drže prvo mesto na tabeli, igraju napadački, što meni odgovara, imaju dobre uslove za rad i napredak“, rekao je Birmančević na početku razgovora za Sputnjik.
Liga u Švedskoj počela je kada se u većini šampionata u Evropi igra završnica, tačnije početkom aprila.
„Najveći utisak je bio dobra organizacija kluba svakako. Jako dobro okruženje za profesionalni napredak“, kaže kratko krilni napadač.
Birmančević je dobro otvorio sezonu, već u trećoj utakmici u dresu Malmea upisao se u listu strelaca, a kako je tekla godina samo je dizao nivo forme.
Trenutno je najbolji fudbaler švedskog šampiona, postigao je deset golova na 20 utakmica, a posebno impresivan je u julu i avgustu.
Na poslednjih deset utakmica postigao je sedam golova, i što je najvažnije u listu strelaca upisivao se u najvažnijim utakmicama – u kvalifikacijama za Ligu šampiona.
„Da, ovo je jako lep period za mene, sav rad i zalaganje se vraća kroz golove, asistencije i dobre igre. Imam jako veliku podršku saigrača, ovde vlada timski duh, podršku publike i poverenje trenera, zahvalan sam na tome“, kaže Birmančević.
Srpski fudbaler bio je strelac u pobedi Malmea protiv Ludogoreca u prvoj utakmici plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona i Šveđani imaju veliku šansu da izbore plasman u grupnu fazu.
U prvom susretu slavili su 2:0, a u utorak u 21h gostuju bugarskom šampionu i favoriti na osnovu prikazanog.
„Daćemo sve od sebe, zadovoljni smo i već postignutim“, rekao je Birmančević aludirajući na to da su već obezbedili plasman u grupnu fazu Lige Evrope.
Odlične partije srpskog krilnog napadača nisu ostale neprimećene. Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi uručio mu je poziv i Veljko će biti član A selekcije u predstojećim kvalifikacijama za Mundijal 2022.
„Svakako je jedan veliki cilj i san ispunjen, nadam se da ću opravdati poziv“, kazao je Birmančević i dodao da nije još razgovarao sa Piksijem.
Birmančević nije imao klasičan put, iako se na početku činilo da će kroz Partizan napraviti ime i potom karijeru nastaviti u Evropi.
Veljko je rođen u Šapcu, tamo je napravio prve fudbalske korake, a sa samo 12 godina postao je član Partizana. Proveo je šest godina u Humskoj, zvanično osam, ali poslednje dve godine bio je na pozajmicama, i nikada nije dobio pravu šansu...
Pozajmica u Čukaričkom ispostaviće se kao pravi potez, klub sa Banovog brda kasnije mu je otkupio ugovor i Birmančević je počeo novu epizodu u mladoj karijeri.
„Iskreno, ne gledam na period iza sebe. Da li bih volelo da sam nešto drugačije uradio, verovatno bih, ali onda možda ne bih bio tu gde jesam“, zaključio je Birmančević u intervjuu za Sputnjik.
Srpski fudbaler Sergej Milinković Savić - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
Srbi plesali po terenima Evrope /video/
Trud i strpljenje su se isplatili, trenutno igra u formi života, dobio je i poziv Piksija, i u budućnosti biće zanimljivo pratiti razvoj momka rođenog 1998. godine.
Jović sada zna kako se Mitrović osećao u Rusiji /foto/
Piksi u poseti Bačkoj Topoli: Svi da budemo ponosni
Srbi plesali po terenima Evrope /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala