- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Obelodanjeni mejlovi koji dokazuju vezu Bila Gejtsa i kineskih vlasti - tvrdi Foks njuz

© AP Photo / Mark SchiefelbeinBil Gejts
Bil Gejts - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
Pratite nas
Međunarodna fondacija osnivača „Majkrosofta“ Bila Gejtsa pomogla je kineskoj komunističkoj vlasti na razne načine, pokazuje više i-mejlova Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti koji vodi Entoni Fauči, a do njih je došao Džudikal Voč preko akta o slobodi informacija.
Gejtstova fondacija osporila je ovakvo tumačenje svojih aktivnosti, a njen predstavnik za medije naveo je da fondacija radi sličan posao i u Sjedinjenim Državama, navodi Foks njuz.
Prema navodima te američke mreže, i-mejlovi pokazuju kako je Gejtsova fondacija blisko sarađivala sa kineskom vladom kako bi omogućila lakšu prodaju kineskih medikamenata u inostranstvu.
Fondacija je, takođe, pomogla da se „bolje čuje kineski glas“ učešćem kineskih predstavnika na važnim međunarodnim savetima kojima je Kina posvećena.
Među i-mejlovima do kojih je došao Džudikal Voč je i izveštaj dr Ping Čen iz 2017, predstavnice američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID) u Kini. Ona je svojim kolegama saopštila kako je prisustvovala sastanku na visokom nivou inicijative „Pojas i put“ za zdravstvenu kooperaciju, navodi Foks njuz.
Čen je u istom izveštaju navela i da je prisustvovala zajedničkom sastanku Gejtsove fondacije, Agencije za međunarodni razvoj SAD, Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC) i drugih, gde je trebalo da se govori o iskorenjivanju malarije.
„Međutim, grupa je završila razgovarajući uopšte o kineskoj politici i trenutnoj strategiji fondacije u Kini, kako izgraditi kapacitete da Kina podigne svoje nacionalne standarde i kako pogurati da kineski resursi pomognu druge“, navodi se u izveštaju Čen.
Ona je pomenula da je Gejtsova fondacija odobrila finansiranje projekta kojim bi kineska Nacionalna administracija za medicinske proizvode privukla iskusne Amerikance kineskog porekla, koji su radili za američku Upravu za hranu i lekove, da počnu da rade za njih.
Čen je podvukla i da Gejtsova fondacija „radi sa kineskom vladom“ na medicinskom širenju na druge zemlje, posebno u Africi.
„Preciznije, fondacija pomaže kineskim kompanijama da dobiju dozvole kako bi njihovi lekovi mogli da se prodaju van Kine, pomaže Kinezima da uspostave saradnju sa pojedinim zemljama u Africi, obučava Kineze kako da mobilišu resurse i pomaže da se čuje glas kineske vlade na važnim međunarodnim savetima“, napisala je Čen o Gejtsovoj fondaciji.
„Upravo sam se srela sa grupom predstavnika „Global virom prodžekta“ koji delimično finansira USAID. Šef tog projekta Piter Dašak iz Ekohelt alijanse, radi kao istražitelj za NIAID. Njegov saradnik u vuhanskom Institutu za virologiju u Kini uradio je odličan posao na virusima korona u populaciji kineskih slepih miševa“, navodi Čen.
Predsednik Džudikal Voča Tom Fiton zatražio je da Gejtsova fondacija „objasni vladi SAD svoju pomoć i zastupanje Kine“.
Predstavnik za štampu Gejtsove fondacije saopštio je da Foks njuz „pogrešno karakteriše rad fondacije u Kini, čiji je cilj da poveća dostupnost globalno važnih zdravstvenih alata, kao što su lekovi protiv malarije, brzi dijagnostički testovi i vakcine protiv dečje paralize i japanskog encefalitisa u zemljama u razvoju, naročito u subsaharskoj Africi“.
„To je veoma slično onome što radimo u državama kao što su SAD, jer se trudimo da omogućimo ravnopravan pristup tretmanima i alatima koji mogu da spasu život“, naveo je portparol Gejtsove fondacije, upućujući na njihovu veb stranicu na kojoj piše da „rade sa kineskim partnerima kako bi pomogli toj zemlji da postane snažniji zdravstveni i partner u razvoju za ostatak zemalja u razvoju“. On nije želeo da komentariše politički deo teksta, da Gejtsova fondacija podržava komunističku kinesku vladu.
Bil Gejts - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2020
Leči čovečanstvo ili zarađuje od bolesti: Kako je Gejts postao vođa nauke i „portparol virusa“
Logo Svetske zdravstvene organizacije (SZO) - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2020
Globalna bitka: Hoće li velike sile ugasiti uticaj milijardera na Svetsku zdravstvenu organizaciju
Policija na granici Nemačke i Francuske - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2020
Planirana pandemija straha po modelu svinjskog gripa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala